Popis
Bulgur si připravovali už starověcí Babyloňané, Chetité a Židé. Ječmenný bulgur se vyrábí ze zrn ječmene, které se nejdříve očistí a předvaří, potom usuší a nakonec naláme na menší kousky. Díky této úpravě má delší trvanlivost a je rychle uvařený.
Tipy na použití:
- Bulgurem můžete úspěšně nahradit nebo doplnit rýži – ať už jako přílohu, nebo v rizotech a paellách.
- V kombinaci s luštěninami, třeba čočkou nebo cizrnou vynikne jeho jemná oříšková chuť.
- Ochuceným bulgurem můžete plnit a zapékat zeleninu, třeba rajčata, papriky nebo cukety.
- Bulgur se dá použít i do moučníků a sladkých jídel – dobrý je bulgur na sladko, uvařený na kaši například s vanilkou a skořicí. Nebo vmíchejte uvařený a vychladlý bulgur do těsta na cookies.
Recepty:
- Bulgurová kaše
bulgur uvařte v rostlinném mléce, přidejte sušené ovoce, oříšky, semínka a dochuťte sirupem - Bulgurové rizoto
recept naleznete zde - Švestkovo-pomerančový bulgur
recept je popsán na straně 2 v Dobrotách zima 2013–14 - Zapečená rajčata s bulgurem a nivou
6 velkých rajčat
150 g bulguru
50 g tmavozelené čočky
100 g bio balkánu nebo veganského sýra Cheezly
1 žlutá paprika
1 červená cibule
1 lžička zeleninového bujonu Würzl
4 lžíce olivového oleje
čerstvé bylinky (hladkolistá petržel nebo koriandr)
- Rajčata omyjte, odkrojte spodek a opatrně vydlabejte. Vydlabanou dužinu můžete použít do zeleninového salátu nebo na přípravu polévky.
- Čočku a bulgur uvařte do měkka a ochuťte bujonem.
- Na oleji osmahněte na kostičky nakrájenou červenou cibuli, přidejte nakrájenou papriku a orestujte.
- Vmíchejte do bulguru společně s nakrájenou nivou, uvařenou čočkou a bylinkami.
- Směsí naplňte rajčata a v předehřáté troubě zapečte 10–15 minut při 180 °C.
Složení
JEČMEN*. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíAlergeny
Lepek
Skladování
Při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti do 70 %.