Shoyu sójová omáčka 500 ml COUNTRY LIFE

Shoyu je tradiční sójová omáčka vyráběna ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla. Má výrazné aroma a lehce nasládlou chuť. V malém množství prohloubí a zvýrazní chuť jakéhokoliv pokrmu.

Cena s DPH: 83,00 Kč
Cena bez DPH: 72,17 Kč
Dostupnost: Skladem

ks

Kód produktu: 462002
Trvanlivost: 12 měsíců
Značka: Country Life

Shoyu sójová omáčka 500 ml COUNTRY LIFE - Podrobná charakteristika

Shoyu pochází z Číny a je jí už 2 800 let. Postupně se rozšířila do celé jihovýchodní Asie a nyní je tradiční součástí asijské kuchyně. S obyčejnou levnou „sójovou omáčkou“ nemá ale nic společného. Shoyu neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla.
Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové omáčce shoyu.

V Dobrotách léto 2013 se na straně 4–6 a 12–13 dočtete bližší informace o fermentovaných sójových produktech a dalších japonských produktech. Zde naleznete další zajímavé informace o výrobě a tipy na použití japonských fermentovaných specialit – shoyu, tamari a miso.

Tipy na použití:

  • čínská shoyu polévka s shitake a rýží
    recept je popsán zde
  • rýžový salát s rajčaty
    recept je popsán na straně 20 Dobrot léto 2013
  • zeleninové soté
    recept je popsán na straně 9 Dobrot léto 2013
  • zálivka s kešu
    lehce rozmixujte 2 lžíce shoyu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa a hrstku kešu ořechů
  • dresink na salát
    smíchejte sezamový olej, shoyu, agávový sirup, jablečný ocet
    dresink je výborný na rukolový salát s avokádem
  • jednoduchý dresink na salát
    smíchejte shoyu s olivovým olejem a octem
  • restovaná hlíva úsřičná
    hlívu restujte na troše olivového oleje, když jsou houby napůl hotové, přidejte shoyu a dokončete restování
  • marinády
    na zeleninu, maso i ryby
    shoyu smíchejte podle chuti s medem nebo javorovým nebo agávovým sirupem, potřete surovinu směsí a pečte v troubě nebo grilujte
    výborná je glazovaná cuketa, dýně nebo mrkev
  • pokrmy založené na rajčatech (např. omáčky na těstoviny)
    shoyu potlačí kyselost rajčat a prospěje celkové chuti pokrmu
  • polévky, omáčky, zeleninové směsi...

Rozdíl mezi shoyu a tamari:
Shoyu a tamari jsou víceméně zaměnitelné s tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo.

  • vyrábí se rozdílným způsobem – tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pasty
  • tamari je vyráběna z přirozeně bezlepkových surovin
  • tamari je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť

Výroba shoyu:
Pro výrobu sójové omáčky shoyu jsou potřeba sójové boby, pšenice, fermentační činidlo koji (Aspergillus oryzae) a sůl.

  1. Sójové boby se nejprve uvaří a poté smíchají s opraženou a nahrubo rozdrcenou pšenicí. Do této směsi se přidá fermentační činidlo koji. Jeho úkolem je nastartovat kvasný proces.
  2. Směs se na tři dny umístí do speciální inkubační místnosti zvané Muro, kde lze snadněji udržovat teplotu a vlhkost vzduchu potřebnou pro správné nastartování fermentace.
  3. Poté se směs smíchá s mořskou solí a vodou a umístí do velkých cedrových kádí.
  4. V kádích shoyu zraje po dobu 18-24 měsíců, směs se pravidelně míchá.
  5. Když je směs zralá, lisuje se a následně filtruje.
  6. Nakonec se omáčka hodinu ohřívá na 80 °C. Tato pasterace je součástí tradičního postupu výroby. pečlivě se při ní hlídá, aby nebyly zničeny cenné enzymy.

Složení: voda, sójové boby (26,1 %), pšenice (15,8 %), mořská sůl (14,1 %), alkohol (0,8 %), fermentační činidlo (Aspergillus oryzae).

Návod k přípravě: k dochucení pokrmů.

Výživové údaje na 100 g výrobku: energetická hodnota: 300 kJ/70 kcal; tuky: 0,3 g; z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g; sacharidy: 8,7 g; cukry: 2 g; vláknina: 0 g; bílkoviny: 8,3 g; sůl: 13,66 g

 

Skladování: na chladném a suchém místě. Chraňte před slunečním světlem.
Legislativní zařazení: sojový výrobek - tekuté ochucovadlo.

Shoyu sójová omáčka 500 ml COUNTRY LIFE - Komentáře - (0)

Nejsou vloženy žádné komentáře. Buďte první a podělte se o zkušenosti s tímto produktem!

Prosím, podělte se s námi o zkušenosti s tímto produktem. Děkujeme!!!





Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné.

Komentáře vyjadřují názor zde diskutujících a provozovatel tohoto webu není jakkoli zodpovědný za jejich obsah. Provozovatel si však vyhrazuje právo smazat či upravit nevhodné příspěvky.

Shoyu sójová omáčka 500 ml COUNTRY LIFE - Recepty

  • Bramborové kotletky s celerem

    olej 1 pl, celer nastrouhaný najemno 1 š, cibule 1 ks nakrájet, paprika červená 1/2 ks nakrájet na drobné kostičky, kmín drcený 1,5 čl, brambory 3 velké uvařené ve slupce...

    08.11.2010, 00:00
    Kategorie: Jídla z brambor

  • Celozrnné pirohy s bramborovou náplní a kyselým zelím

    Náplň: pórek střední vel. 1 ks, olej slunečnicový 2 pl, voda 1/4š (1 š = 1,4 dl), petrželová nať sušená 2 čl, česnekový prášek 1,5 čl, mletá paprika 2 čl, shoyu – sójová...

    10.09.2010, 01:00
    Kategorie: Moučná jídla, kaše, těstoviny - sladké

  • Pohanka na cibulce s lahůdkovým droždím

    olej slunečnicový 2 pl, cibule nakrájená 2 pl, pórek nakrájený 3 pl, sušené francouzské droždí 2–3 pl, shoyou – sójová omáčka 1 pl, voda 1/3 š (1 š = 2 dl), solčanka 1 čl,...

    06.04.2010, 01:00
    Kategorie: Jídla z obilnin

  • Tofu v tomatě

    rajčatová šťáva 1,5 š (ochucená šťáva z tetrapaku), česnek 3 stroužky, solčanka 1/2 –1 čl, provensálské koření 1/3 čl, lahůdkové droždí 2 pl, tofu bílé 200 – 250 g,...

    10.10.2009, 01:00
    Kategorie: Jídla z tofu a sóji

  • Pohankový salát

    vychladlá dušená pohanka 5–7 š, cibule 1 ks, paprika 1 ks, rajčata 2 ks, okurka 1 ks, sušené francouzské droždí 3 pl, olivový olej 1–2 pl, shoyu – sójová omáčka, solčanka, sůl

    30.07.2009, 01:00
    Kategorie: Saláty

  • Pohankový salám – klobása

    horká čerstvě podušená pohanka 3 š, cibule ks, česnek 4 stroužky, majoránka 1 čl, bazalka 1 čl, červená kapie čerstvá ks, mletý kmín 1 čl, sušené francouzské droždí 6 pl,...

    29.05.2009, 01:00
    Kategorie: Náhražky masa

  • Polévka adzuki

    1 hrnek fazolí adzuki, 5 hrnků vody, 1 cibule, bobkový list, větvička rozmarýnu, celer, 1 hrnek nakrájené mrkve, 0,5 čl soli, 0,5 hrnku nakrájené zelené petržele, 1 pl sójové...

    14.04.2009, 01:00
    Kategorie: Polévky

  • Maminčina gulášová polévka

    1/2 š nakrájené cibule, 4 pl oleje, 2 1/2 š sójových kostek, 1 čl drceného kmínu, 1/4 čl zázvoru, 3 čl solčanky, 1 pl sójové omáčky, 1 pl rajského protlaku, 1 čl mleté papriky,...

    25.01.2009, 19:25
    Kategorie: Polévky

  • Ranní polévka Arame

    Do hrnce dáme asi 1/2 litru vody. Do vařící vody dáme 1 lž arame, 1 pl shoyu, 1 pl červené čočky, 1 pl umeocta. Vaříme asi 10 min. Přidáme nakrájenou mrkev, pórek a kedlubnu, opět...

    25.01.2009, 04:38
    Kategorie: Polévky

  • Tofu Iziki

    1 šálek nastrouhaného tofu, 1 pl iziki, 1/2 pl sójové omáčky shoyou, 1/2 šálku nastrouhané mrkve, 1/4 šálku nastrouhaného lopuchového kořene, 1/4 šálku opraženého sezamového...

    25.01.2009, 04:15
    Kategorie: Jídla z tofu a sóji

Shoyu sójová omáčka 500 ml COUNTRY LIFE - Články

  • Sója II

    Sója patří k potravinám, které jsou pro naše zdraví velmi pospěšné, a to nejen díky své nutriční hodnotě, jež je větší než u masa, ale i pro své dietetické vlastnosti. Může...

    21.01.2009, 12:53
    Kategorie: Luštěniny

  • Shoyu

    Tradiční japonský výrobek k dochucování pokrmů. Tato sójová omáčka je vyráběna ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla (Aspergillus oryzae). Vyrábí se pouze z...

    08.09.2007, 13:00
    Kategorie: Sladidla

@@@hideTitleLogin

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace Souhlasím