Jaký je vlastně rozdíl mezi bílou a celozrnnou moukou?

Obilné zrno se skládá z vnějšího obalu, z vnitřní moučné části (endospermu) a z klíčku. Obal je zdrojem vitaminů, minerálů a vlákniny. Moučná část obsahuje hlavně bílkoviny (především lepek) a škrob. Klíček je opět bohatý na živiny, obsahuje vitaminy, minerály a také enzymy a nenasycené mastné kyseliny. Celozrnná mouka se vyrábí umletím celého zrna, zatímco bílá mouka vzniká umletím pouze vnitřní moučné části.

Mouku lidé vyrábějí už po staletí. Dříve ji mleli nejčastěji mezi otáčejícími se kameny, na tzv. kamenných mlýnech. Každá mouka tehdy byla celozrnná, protože obsahovala všechny části obilného zrna.

V 19. století však došlo k zásadní změně výroby mouky. Obilná zrna se začala vymílat, to znamená, že před mletím byla odstraňována jak vnější vrstva, tak klíček a zůstávala pouze vnitřní moučná část, jejímž umletím vzniká tzv. bílá mouka. Hlavním důvodem zavedené této technologie byl požadavek na delší trvanlivost mouky (tuky obsažené v klíčku jsou důležité pro výživu, ale také způsobují, že mouka s obsahem klíčku rychleji žlukne).

Vymíláním jsme tak získali bílou mouku, která má sice delší trvanlivost, ale je zbavená velké většiny živin původně obsažených v zrnu. Bílá mouka je oproti celozrnné ochuzena přibližně o 60 % vápníku, 76 % železa, 85 % hořčíku, 78 % zinku, 77 % vitaminu B1, 80 % vitaminu B2 a 86 % vitaminu E.

U celozrnné mouky je obzvlášť důležité, aby byla v biokvalitě - umělé pesticidy použité při pěstování totiž mají tendenci se ukládat právě v obalu zrna.

Pečivo nemusí být 100% celozrnné, aby bylo zdravější - už přidáním třetiny nebo poloviny celozrnné mouky se významně zvýší jeho výživová hodnota. V našem sortimentu najdete pečivo obsahující bílou a celozrnnou mouku v různých poměrech. Vybere si každý!

00037594l

Přihlášení

Žádný strach, na e-mail vám pošleme obratem nové heslo.
Pokud vám nepřišlo, zkontrolujte si spamovou schránku.

Chci se přihlásit

Košík

Nákupní košík je prázdný.