Jak připravit výborný kuskus

Jak připravit výborný kuskus

18.04. 2019 | Blog

Sdílejte

Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest

Je rychle hotový a v kuchyni univerzálně použitelný – kuskus má jen samé výhody. Jak ho připravovat, aby výsledek byl co nejlepší?

Pár zajímavostí o kuskusu

  • Kuskus je vlastně těstovina, vyrobená nejčastěji z tvrdozrnné pšeničné krupice, ale na trhu je dostupný i z jiných druhů obilovin.
  • Kuskus je skvělý ve své univerzálnosti – můžete ho použít jako přílohu, do letního salátu, s pečenou zeleninou, jako zavářku do polévky nebo dokonce do sladkých snídaňových pokrmů či dezertů.
  • U nás je zakořeněno, že když chce někdo začít se zdravou stravou, sáhne po kuskusu. Ale jak jsme již uvedli, jde o těstovinu, takže pokud má být zdravá, volte biokvalitu, ideálně celozrnnou variantu, doplňte množstvím zeleniny a bílkovinou, ať máte vyvážený pokrm.

Základní příprava kuskusu

  • Příprava je super jednoduchá! Zpravidla stačí zalít kuskus vroucí vodou, přiklopit a nechat nabobtnat. Aby byl kyprý, promíchejte ho nakonec vidličkou.
  • Celozrnný kuskus zalijte vroucí vodou, 1 minutu vařte a nechte odstát pod pokličkou. Nebo jej připravujte stejně jako běžný kuskus, ale nechte odstát déle, asi 15 minut.
  • Přesný poměr tekutiny a kuskusu je vždy uveden na obale, může se malinko lišit, obvykle je to 1 díl kuskusu na 2 díly vroucí vody.
  • Kuskus můžete zalít vroucím vývarem nebo před zalitím kuskus smíchat s kořením a osolit.
  • Skvělá vychytávka je kuskus připravovat v co nejtenčí vrstvě, v co nejširší nádobě, třeba na pánvi nebo i pečicím plechu (přiklopte jej jiným plechem nebo přetáhněte potravinářskou fólií). Pak se kuskus připraví opravdu rovnoměrně a nestane se vám, že by byl u dna nádoby slepený a navrchu nedodělaný.

A víte, že jsme to byli my, firma Country Life, kdo jako první přivezl kuskus do tehdejšího Československa?

Vyzkoušejte náš kuskus s pečenou dýní a cizrnou:

Další články k tématu

  • Když jde v kuchyni o čas...

    Když jde v kuchyni o čas...

    Určitě jste slyšeli námitky, že vařit, a ještě k tomu zdravě, stojí spoustu času a peněz. Nevěřte tomu! Přinášíme vám spoustu tipů, které se nám velmi osvědčily a tyto mýty vyvrací. Více

    25.03. 2020 | Blog

Aktuální číslo našich Dobrot

Dobroty 31 jaro-léto 2022

Okuste dobroty, zdravé recepty a slevy přímo na vašem e-mailu.

Přihlášení

Tyto stránky jsou chráněny pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Žádný strach, na e-mail vám pošleme obratem nové heslo.
Pokud vám nepřišlo, zkontrolujte si spamovou schránku.

Chci se přihlásit

Košík

Nákupní košík je prázdný.