Pár zajímavostí o kuskusu
- Kuskus je vlastně těstovina, vyrobená nejčastěji z tvrdozrnné pšeničné krupice, ale na trhu je dostupný i z jiných druhů obilovin.
- Kuskus je skvělý ve své univerzálnosti – můžete ho použít jako přílohu, do letního salátu, s pečenou zeleninou, jako zavářku do polévky nebo dokonce do sladkých snídaňových pokrmů či dezertů.
- U nás je zakořeněno, že když chce někdo začít se zdravou stravou, sáhne po kuskusu. Ale jak jsme již uvedli, jde o těstovinu, takže pokud má být zdravá, volte biokvalitu, ideálně celozrnnou variantu, doplňte množstvím zeleniny a bílkovinou, ať máte vyvážený pokrm.
Základní příprava kuskusu
- Příprava je super jednoduchá! Zpravidla stačí zalít kuskus vroucí vodou, přiklopit a nechat nabobtnat. Aby byl kyprý, promíchejte ho nakonec vidličkou.
- Celozrnný kuskus zalijte vroucí vodou, 1 minutu vařte a nechte odstát pod pokličkou. Nebo jej připravujte stejně jako běžný kuskus, ale nechte odstát déle, asi 15 minut.
- Přesný poměr tekutiny a kuskusu je vždy uveden na obale, může se malinko lišit, obvykle je to 1 díl kuskusu na 2 díly vroucí vody.
- Kuskus můžete zalít vroucím vývarem nebo před zalitím kuskus smíchat s kořením a osolit.
- Skvělá vychytávka je kuskus připravovat v co nejtenčí vrstvě, v co nejširší nádobě, třeba na pánvi nebo i pečicím plechu (přiklopte jej jiným plechem nebo přetáhněte potravinářskou fólií). Pak se kuskus připraví opravdu rovnoměrně a nestane se vám, že by byl u dna nádoby slepený a navrchu nedodělaný.
A víte, že jsme to byli my, firma Country Life, kdo jako první přivezl kuskus do tehdejšího Československa?
Vyzkoušejte náš kuskus s pečenou dýní a cizrnou: