Popis
Para ořechy mají výjimečné nutriční vlastnosti. Více o para a dalších druzích ořechů se dočtete v časopise Dobroty zima 2016.
Využití:
- pomazánka - chutná je samotná na pečivu, pro sladkou variantu můžete navrch namazat svůj oblíbený džem, skvěle sedí i do palačinek nebo na lívance
- omáčka - do horkého pokrmu (např. rýže, pohanka, nudle) můžete přimíchat krém, krásně se rozpustí, jídlo bude ozvláštněné a ne tolik suché
- nepečené dezerty - krém je skvělým pojidlem pro nepečené cukroví, stačí ho rozmixovat se sušeným ovocem, semínky, karobem, ze směsi uválet kuličky, které můžete nakonec obalit v kokosu
- nápoje - zkuste do svého oblíbeného smoothie před mixováním přidat trochu krému
- polévky - krémové polévky můžete navrch ozdobit troškou krému
- pečení - krém lze použít i při pečení vašich oblíbených dezertů
Para ořechy získaly svůj název podle přístavu Pará v Brazílii, odkud se vyvážely do Evropy. Rostou na stromu, který se jmenuje juvie ztepilá. Jedná se pouze o divoce rostoucí strom, jelikož se ho nepodařilo domestikovat. Jeho plody jsou tobolky. Domorodí sběrači je sbírají a vyloupou z nich až 22 semen na jednu tobolku. Kromě potravinářství se někdy plody využívají na výkrm kaprů.
Českou rodinnou firmu NUTSPREAD založila Táňa Lišková ve spodním patře svého domu. Do produkce ořechových krémů zapojila celou svou rodinu. Z původního prodeje do vesnických zdravých výživ tak vznikl e-shop a přibyli zákazníci z celé republiky. Firma si zakládá na férovosti, kvalitních surovinách a osobním přístupu ke každému zákazníkovi.
Složení
PARA OŘECHY 100 %. Může obsahovat stopy jiných skořápkových plodů, arašídů a sezamu.Alergeny
Skořápkové plody
Skladování
Skladujte při teplotě do 25 °C. Po otevření do měsíce spotřebujte.