Popis
O amarantu si můžete také přečíst v našem časopise Dobroty jaro 2013.
Amarant se řadí k pseudoobilovinám, což znamená, že mezi obilí nepatří, ale v kuchyni se využívá úplně stejně. Zrno a z něj mletá mouka se využívají především v potravinářství, stejně jako listy. Někdy se ale používá i jako krmivo v zemědělství. Z mouky se připravuje hlavně pečivo a těstoviny pro celiaky. Amarantová mouka chuťově obohacuje nejen pečivo, ale například i kakao.
Rostlina, ze které amarant pochází, se nazývá laskavec. Ve Střední Americe byl Aztéky a Inky pěstován již 4000 let před naším letopočtem. Dnes se amarant převážně pěstuje v tropickém pásu, kde se zrno sklízí až třikrát ročně. Jedno zrnko má velmi malé rozměry i váhu.
Složení
Bezlepková směs (mletý mák 50 %, pohanková mouka, bezlepkový pšeničný škrob, rýžová mouka, SÓJOVÁ mouka, kypřící látky [dihydrogenfosforečnan sodný a hydrogenuhličitan sodný], kukuřičný škrob, bramborový škrob, stabilizátory [xanthan a guma tara], jedlá sůl, aroma), cukr, VEJCE, řepkový olej, voda, pufované amarantové zrno (0,5%), konzervant: kyselina sorbová.Alergeny
Vejce, Sója
Skladování
Skladujte při teplotě 18 - 23 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %. Po otevření spotřebujte do 3 dnů.