Jaký je vlastně rozdíl mezi bílou a celozrnnou moukou? Obilné zrno se skládá z vnějšího obalu, z vnitřní moučné části (endospermu) a z klíčku. Obal je zdrojem vitaminů, minerálů a vlákniny. Moučná část obsahuje hlavně bílkoviny (především lepek) a škrob. Klíček je opět bohatý na živiny, obsahuje vitaminy, minerály a také enzymy a nenasycené mastné kyseliny. Celozrnná mouka se vyrábí umletím celého zrna, zatímco bílá mouka vzniká umletím pouze vnitřní moučné části. Bílá mouka má sice delší trvanlivost, ale je zbavená velké většiny živin původně obsažených v zrnu. U celozrnné mouky je obzvlášť důležité, aby byla v biokvalitě - umělé pesticidy použité při pěstování totiž mají tendenci se ukládat právě v obalu zrna.
Mouky, krupice, strouhanka
Pšeničná mouka je v dnešní době nahrazována zdravějšími variantami. Ať už si přejete zůstat u této tradiční nebo ji chcete nahradit třeba moukou špaldovou či pohankovou, u nás si rozhodně vyberete.
Bioseriál
Proč vlastně
kupovat
BIO
-
Jak na rostlinnou stravu
Rostlinná strava je poměrně kontroverzním tématem, někteří odborníci ji doporučují, ale není málo ani těch, kteří před ní varují. Hlavně v posledních 15 letech však v této oblasti proběhlo mnoho výzkumů, a proto je teď možné s jistotou prohlásit, že plnohodnotná rostlinná strava je prospěšná a vhodná pro osoby jakéhokoliv věku.
-
Jíst méně živočišných potravin – proč a jak?
Odborníci se shodují v odhadu, že v roce 2050 bude lidská populace čítat necelých 10 miliard. A říkají: současná zemědělská plocha je schopna uživit i tak velký počet lidí, ale pouze pod jednou podmínkou – že průměrná spotřeba masa a dalších živočišných produktů poměrně výrazně klesne.