.Quinoa - výživná, lahodná, univerzální. V kuchyni s ní můžete pracovat podobně jako například s rýží, je však nutričně mnohem zajímavější. Pohanka zahřívá, obsahuje mnoho cenných živin a naopak žádný lepek - hotová zimní královna. K dispozici je v mnoha různých podobách, vybrat si tak může každý. Jáhly patřily k těm nejběžnějším potravinám, které se u nás po celá staletí jedly. Jednou z jejich hlavních předností je dobrá snášenlivost a stravitelnost, proto se hodí třeba i pro miminka už v rámci prvních příkrmů.
Nezpracované obiloviny
Nezpracovanými obilovinami jsou myšlena zrna jako je třeba pšenice nebo oves. Dokonce v této kategorii najdete bezlepkové suroviny - například pohanku, jáhly, amarant nebo quinou.
Bioseriál
Proč vlastně
kupovat
BIO
-
Jak na jedlý balkon ekologickým způsobem
Pravděpodobně jste stejně jako my toho názoru, že biopotraviny, tedy zemědělská produkce založená na přiroze-ném pěstování rostlin a chovu zvířat bez použití umělých chemických prostředků, je správné řešení pro naše zdraví, pro zdraví půdy a krajiny. Mnoho lidí však nemá žádnou vlastní půdu a jsou tak odkázáni pouze na profesionální pěstitele a producenty biopotravin. Zde jsou naše rady a doporučení, jak si můžete vypěstovat vlastní zeleninu ekologickým způsobem i doma na balkoně nebo za oknem v truhlíku.
-
Povídání s ekofarmářem
Tomáš Zídek je jednatelem na ekofarmě Olešná nedaleko Písku, která se specializuje na pěstování biozeleniny ve fóliových sklenících. Zároveň je hlavním farmářem na naší ekofarmě v Nenačovicích u Berouna. Luba Chlumská, šéfredaktorka Dobrot, si s ním povídala o letošní sezoně i o jeho pohledu na budoucnost ceny biopotravin.