Slaná granola
Je skvělá na ozdobu hlavně krémových polévek, využijete ji i jako posypku pomazánek a salátů, dokonce i do jogurtu. Zde je základní recept, můžete libovolně obměňovat: 100 g špaldových vloček, 30 g nahrubo nasekaných mandlí, 30 g dýňových semínek, 2 lžíce tamari, 2 lžíce řepkového oleje, 1,5 lžíce tmavého agáve sirupu,
1 lžíce sezamu. Suroviny na granolu promíchejte v míse, rozprostřete na plech a pečte při 160 °C asi 15 až 20 minut dozlatova. V polovině pečení granolu promíchejte vařečkou, aby se pekla rovnoměrně.
Tofu dukátky
Kromě toho, že výborně vypadají, dodají i bílkoviny, rázem máte z polévky plnohodnotné jídlo. Jak na ně? Tofu nakrájejte na tenké plátky, vykrojte z nich kolečka, srdíčka nebo jiné tvary. Osmažte do zlatova na oleji, dejte stranou a posypejte trochou mleté papriky.
Knedlíčky
Z každé polévky udělají sváteční pokrm. Hodí se hlavně do vývaru, samozřejmě i do zeleninového. Rozšlehejte 1 vejce, osolte, přidejte utřené 2 stroužky česneku, lžíci lahůdkového droždí a nasekanou petrželku. Vmíchejte 60 g jemných ovesných nebo pohankových vloček. Těsto na knedlíčky nechte odpočinout asi 30 minut, tvarujte knedlíčky a zavařte v polévce. Když knedlíčky vyplavou, jsou hotové.
Polentové krutony
Ano, i z polenty lze udělat báječné krutony do polévky, jejich výhoda je, že jsou bezlepkové. Doporučujeme udělat předem. 100 g polenty, 1 rozdrobenou kostku bujonu a 2 lžíce lahůdkového droždí zalijte 400 ml vroucí vody, za stálého míchání vařte 1 minutu do zhoustnutí. Nalijte na pekáč vyložený pečicím papírem, rozprostřete do hladka, vrstva by měla mít 1 cm. Nechte vychladnout, pak dejte na 30 minut do ledničky. Ztuhlou polentu vyklopte na prkýnko, nakrájejte na kostičky přibližně 1x1 cm. Přendejte na plech, pokapejte olivovým olejem a pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. V průběhu pečení kostky promíchejte. Z polenty můžete vykrajovat různé tvary, pro děti třeba zvířátka.
Opečená dýňová semínka
Rychlovka a naše oblíbená vychytávka, kterou využijete stejně jako slanou granolu i na saláty a pomazánky. Těch si vždy udělejte více do zásoby, jsou skvělá i na zobání jen tak.
Dýňová semínka dejte na pánev a na sucho pražte tak dlouho, až se začnou nafukovat. V tu chvíli přidejte tamari, shoyu nebo i umeocet, promíchejte a vypněte. Poměr: 100 g semínek na 2 lžíce ochucovadla.
Kokosová slanina
U té si taky dejte pozor, ať ji nesníte dříve, než se polévka dovaří. Použili jsme v receptu na krémovou cizrnovo-mrkvovou polévku s kurkumou a badyánem, bude se hodit i na ostatní krémovky. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci kokosového tuku, přidejte hrst kokosových chipsů, lžičku uzené soli Sonnentor, lžičku skořice a opečte dozlatova.
Krutony z kváskového chleba
Kostky staršího chleba nakrájejte na kostičky, promíchejte s olivovým olejem a gomasiem, rozprostřete na plechu a pečte 10 minut při 200 °C dozlatova. Na 2 krajíce chleba použijte lžíci oleje a 2 lžičky gomasia.
Rychlé a neméně dobré zavářky
- Nudle a písmenka - vyplatí se je mít ve spíži. Vybrat si můžete mezi našimi bio nudlemi, zábavnými a barevnými písmenky nebo italskými filini z krupice z tvrdé pšenice. Všechny můžete uvařit přímo v polévce, přidat na konci vaření nebo uvařit zvlášť a přidávat při servírování až na talíř.
Obiloviny jako zavářky
- Celozrnný kuskus - kuskus máme rádi pro jeho univerzálnost a ano, lze ho použít jako rychlou a dobrou zavářku do polévky. Jednoduše přidejte na konci vaření hrst do polévky a nechte krátce odstát.
- Bulgur - stejně jako kuskus jde o univerzální produkt, který můžete použít do polévky jako zavářku. A to do vývaru nebo třeba rajské polévky či jiné vydatné. Vařte přibližně 10 minut v polévce, na 4 porce bude stačit 100 g.
- Pohanka - perfektně se hodí do bramboračky, nemusíte pak ničím jiným zahušťovat. Na 4 porce stačí 50 g pohankových krup, vařte spolu se zeleninou a bramborami. Díky pohance bude polévka vydatná a hustá.
- Quinoa - obilovinu s obsahem 14 % kompletních bílkovin v polévce chcete :) Quinou můžete vařit přímo v polévce nebo ji přidat uvařenou. Na 4 porce polévky je 100 g syrové quinoy optimální množství.
- Špaldová a pohanková krupice - krupicovou polévku se zeleninou možná znáte z dětství. Když použijete bio celozrnnou špaldovou nebo pohankovou krupici, polévka bude mít sametovou konzistenci a navíc bude obohacená o vlákninu. Na 4 porce polévky dejte 5 lžic krupice pár minut před koncem varu.
- Polévková směs - vyvážená směs obilovin a luštěnin ideální pro hrstkovou polévku. Stačí přidat zeleninu, koření a čerstvé bylinky. Naše oblíbená kombinace je s hlívou ústřičnou ve videoreceptu.
Posypky
Ty jsou úplně bez práce, stačí mít doma správné produkty. Dodají polévce šmrnc, chuť a vitaminy.
- Loupané konopné semínko
- Sezam - černý, loupaný i neloupaný
- Mandlové plátky
- Veganský parmazán
- Gomasio
- Čerstvé bylinky a natě