V září 2012 vychází první číslo časopisu Dobroty a jeho představení proběhlo právě na Biodožínkách. Časopis je plný receptů, přináší tipy na zajímavé bio a eko výrobky, informace o zajímavých osobnostech, aktivitách a firmách z biosvěta, stejně tak jako informace o různých výživových, zdravotních a ekologických tématech. Časopis je zdarma, bude vycházet čtvrtletně a zákazníci jej najdou v prodejnách zdravé výživy po celé ČR.
Inspirovat jsme ale chtěli i přímo na dožínkách. Petr Klíma, šéfkuchař naší restaurace v Praze - Dejvicích, při své cooking show předvedl přípravu celkem osmi pokrmů a podělil se s účastníky o své kulinářské dovednosti. Nejvíce zaujal recept na čistě rostlinné kari s basmati rýží, tento pokrm byl velmi oblíbený i v rámci občerstvení, které se na Biodožínkách nabízelo. Lahůdkou potom byl jahodový cheesecake, opět z čistě rostlinných surovin. Recepty připravovaných ale i dalším pokrmů si pak návštěvníci mohli odnést s sebou.
Inspirovali jste ale i vy nás. Během léta probíhala soutěž Vzájemná inspirace, kdy jste nám posílali své recepty na pokrmy připravené z našich produktů. Pět nejlepších jsme na dožínkách vyhlásili a jejich autory odměnili poukázkou do našich prodejen. Recepty samotné samozřejmě brzy uveřejníme!
Pro děti byl po celý den přichystaný program plný soutěží a her. Díky krásnému počasí se obzvlášť na louce řádilo o sto šest. V dílničce „Jak se peče biochleba", kterou jsme připravili ve spolupráci se sdružením Pro-bio liga, si děti mohly samy projít celým procesem výroby chleba, od mletí zrna na kamenném mlýnu až po hotový výrobek. Vlastnoručně vyrobené pekařské výtvory si pak samozřejmě mohly odnést domů. Dětem i dospělým se moc líbil i výukový program „Královská cesta jablka" sdružení Ekodomov, kde si účastníci prošli cestu jablka ze sadu až do obchodu a učili se vnímat a hodnotit jablko z různých úhlů pohledu (umělce, farmáře nebo chemika a lékaře). V hlavním stanu pak bylo veselo při písničkách a hrách v podání Petry Kruntorádové, která také celé dožínky moderovala.
Tradičně oblíbenou součástí programu byla exkurze do biopekárny, která byla v tomto roce zaměřená na kváskový chléb a postup jeho přípravy. Na přednáškách se lidé dozvěděli například o tom, jak to chodí na statku Kozí dvorek (čtyři obyvatelky statku také celý den spokojeně přežvykovaly v ohradě v areálu), nebo vyslechli zajímavý výklad o včelkách samotářkách.
V prodejních stáncích si návštěvníci mohli zakoupit čerstvě upečené biopečivo, tuzemskou biozeleninu, fair trade produkty, přírodní kosmetiku a další bio a eko výrobky. Na stánku s kosmetikou profesionální vizážistka a stylistka radila ohledně bio a přírodní kosmetiky a po celý den zkrášlovala přítomné dámy krásným jemným líčením. Na stánku Nano Energies si každý mohl na vlastní nohy vyzkoušet cykloelektrárnu - šlapáním na kole připojeném k elektrickému generátoru si návštěvníci míchali koktejly z mandlového, ovesného a sójového mléka.
V hlavním stanu byla připravená výstava k 20. výročí humanitární organizace ADRA a představili jsme také projekty Mince denně a EkoBioRodina, které podporujeme.
A nechyběla tradiční tombola ani díkůvzdání, které k dožínkám neodmyslitelně patří.
Všem návštěvníkům a vystavovatelům děkujeme za účast na Biodožínkách 2012 a přejeme vám krásné podzimní dny.