Co k snídani? Přece pečivo :)

Co k snídani? Přece pečivo :)

23.05. 2012

Snídaně je nedůležitější jídlo dne. Má tělu dodat sílu a energii do nového dne a podle odborníků na výživu by měla pokrýt asi 1/4 denního příjmu energie. A jestliže si také nedokážete představit snídani bez pečiva, vyzkoušejte to naše!

V naší biopekárně pečeme poctivé pečivo, při jehož výrobě používáme ty nejkvalitnější suroviny od českých i zahraničních ekozemědělců.

  • Všechno naše slané i sladké pečivo je certifikované jako bioprodukt.
  • Při tvorbě receptur usilujeme o vyvážený poměr celozrnné a bílé mouky.
  • Používáme zdravější sladidla, jako je třtinový cukr nebo obilné a ovocné sirupy.
  • A nakonec - v našem pečivu nenajdete žádná umělá aromata a barviva.

Slané pečivo

Chcete to nejlepší z nejlepšího? Neuděláte chybu, když sáhnete po kváskovém chlebu. Náš kváskový chléb je celozrnný, upečený výhradně z žitné mouky v biokvalitě a neobsahuje žádné droždí. Chléb, ve kterém je místo droždí použitý kvásek, je lépe stravitelný (víc o kvásku a kváskovém chlebu najdete zde), a proto se výborně hodí k rannímu rozjezdu.

Kváskový chléb

Jestliže hledáte něco speciálního, zaujme vás možná náš mrkvový chléb. Nemusíte se bát, že by chutnal příliš „mrkvově". Do těsta přidáváme mrkve tak akorát, aby chlebu dodala šťavnatou a lahodnou chuť. Obsažená semínka (slunečnicové a lněné) jsou zdrojem kvalitních vitaminů a vlákniny a spolu s mrkví tvoří zajímavou a vyváženou kombinaci.

A co o mrkvovém chlebu říkají naši zákazníci?

„Nejlepší chléb, jaký znám :-) Je výborný!"

„Mrkvový chléb chutná celé naší rodině. I když ho původně nechtěli ani ochutnat, kupuji ho pravidelně a nejen, že děláme něco pro své zdraví, ale ještě si i pochutnáme."

Mrkvový chléb

Pečeme samozřejmě i další druhy pečiva, kompletní přehled najdete zde.

A co na chleba?

Určitě neuděláte chybu, když použijete kvalitní biomáslo. Jestliže ale dáváte přednost čistě rostlinným výrobkům, vyzkoušejte margarin Provamel. Je v biokvalitě a neobsahuje žádné ztužené tuky. Biomargariny se vyrábějí nejčastěji z bio slunečnicového nebo olivového oleje, které nesmějí být nijak chemicky modifikované. Tuhou konzistenci biomargaríny získávají výhradně přidáním palmového nebo kokosového tuku, které jsou za pokojové teploty přirozeně tuhé.

MedNěkteří výživoví poradci doporučují, aby snídaně byla sladká. V tom případě vyzkoušejte třeba naše biomedy. Výsledky nedávného testování medů časopisem dTest odhalilo, že část medů, které se prodávají na našem trhu, je ředěno levnějšímu surovinami, a že některé biomedy obsahují umělé pesticidy. Naše medy pocházejí výhradně z ověřených zdrojů, konkrétně z včelí farmy Rokytník, která v minulosti získala už řadu ocenění. Vyzkoušejte například lesní květový nebo pastovaný med.
Tip z Rokytníku: přidejte do pastovaného medu trochu našlehaného rostlinného másla, mleté oříšky a kakao a vznikne tak báječná medová pochoutka "nutella" pro malé děti.

Zdravou „nutellu", tentokrát z karobu, si ale také můžete koupit. Najdete ji pod názvem Carobella a v několika druzích. Chutná nejen dětem, i někteří dospělí přiznávají, že jsou na ní závislí. :)

Konopný hummusPomazánky z ořechů a semínek jsou na chleba také výborné. Obsahují mnoho vitaminů, minerálů a kvalitních olejů. Můžete je použít na sladko i na slano (prodáváme neutrální nebo lehce solené varianty) a v kuchyni je využijete i jinak - například pro přípravu zálivek, luštěninových i jiných pomazánek, do pečiva apod. Přečtěte si náš článek, kde se o prospěšných účincích ořechů a semínek a tipech na jejich použití v kuchyni dozvíte víc. A můžete také vyzkoušet náš recept na konopný hummus, jehož tradiční součástí je sezamová pasta tahini.

Jestliže dáváte přednost slané snídani, máme pro vás velký výběr pomazánek a paštik. Nemusíte se bát, s běžnými levnými paštikami nemají nic společného. Jsou vyrobené čistě z rostlinných surovin, neobsahují tedy žádný cholesterol. Základem pomazánek nejčastěji bývají luštěniny (které jsou zdrojem kvalitních bílkovin) nebo zelenina. Rostlinné paštiky mají jako hlavní surovinu nejčastěji tofu a droždí (bohatý zdroj vitaminů skupiny B).

Jestliže si chcete vyrobit vlastní pomazánku, máme pro vás recept na svěží mrkvovou pomazánku s uzeným tofu.

Mrkvová pomazánka

 

Bezlepkové pečivo

Bezlepkové pečivo sami nepečeme, ale můžeme vám nabídnout čerstvé bezlepkové pečivo Nominal. Tyto chleby jsou unikátní zejména tím, že neobsahují nejen lepek, ale ani konzervanty, barviva, mléko nebo vejce. Vybrat si můžete ze 3 variant - rustikální, s pohankou nebo s vlákninou. Jsou balené, připravované v certifikované bezlepkové pekárně. Tyto chleby jsou velmi chutné a protože jsou díky nepřítomnosti lepku i dobře stravitelné, možná si je oblíbíte i v případě, že nemáte problém s celiakií. Pečivo Nominal najdete v našich prodejnách.

 

Sladké pečivo

Dáváte k snídani přednost sladkému pečivu? Náš mazanec je zdravější verzí tradičního velikonočního pečiva. Pro jeho pečení používáme kombinaci bílé a celozrnné mouky, sladíme jej pšeničným sirupem. Je výborný nejen na Velikonoce a patří k oblíbeným stálicím v našem sortimentu, proto ho prodáváme po celý rok. (Ze stejného těsta vyrábíme i malou vánočku, velkou pak nabízíme vždy v prosinci.) Je výborný samotný nebo s máslem a marmeládou.

Mazanec

Ovesná sušenka je výborná třeba k svačině. Tato lahodná placička tvořená především kombinací rozinek a ovesných vloček (které jsou mimochodem zdrojem velmi kvalitních a přitom dobře stravitelných živin). Je slazena třtinovým cukrem. Pozor - děti ji milují. A dospělí také!

Ovesná sušenka

A pokud si chcete něco sladkého upéct sami, připravili jsme pro vás recept na ovocný chléb.

Ovocný chléb

Přejeme vám dobrou chuť a co nejlepší start do nového dne se zdravou snídaní!

Autor: Lubomíra Chlumská

Aktuální číslo našich Dobrot

Dobroty 21 – podzim 2017

Přihlášení

Žádný strach, na e-mail vám pošleme obratem nové heslo.
Pokud vám nepřišlo, zkontrolujte si spamovou schránku.

Chci se přihlásit

Košík

Nákupní košík je prázdný.