Kdysi tak důležitá potravina, a dnes je na okraji zájmu. Od 6. století byl rozšířený v?celé střední Evropě a po mnoho století patřil k?nejběžněji konzumovaným potravinám. Zelený hrách a hrášek pocházejí ze stejné plodiny, hrášek je nezralý plod a řadí se mezi zeleninu, hrách je plně zralý plod, u kterého se nutriční vlastnosti změní natolik, že je řazen mezi luštěniny. Běžně se dnes prodává půlený zelený a žlutý hrách, v?obou případech je loupaný, a proto dobře stravitelný. Zelený hrách se nerozváří a při dodržení doby přípravy 35-40 minut je pevný na skus. Díky pevnější konzistenci při rozmixování nevytváří krém, ale mouku. Žlutý hrách má po uvaření krásně žlutou sluníčkovou barvu, je moučnější a méně sladký než zelený hrách, chutí má blízko k cizrně.
Hrách
Díky tomu, že se hrách nemusí namáčet, jeho příprava je velmi rychlá a snadná. Běžně najdete dva druhy hráchu - zelený a žlutý.
Bioseriál
Proč vlastně
kupovat
BIO
-
Jak na rostlinnou stravu
Rostlinná strava je poměrně kontroverzním tématem, někteří odborníci ji doporučují, ale není málo ani těch, kteří před ní varují. Hlavně v posledních 15 letech však v této oblasti proběhlo mnoho výzkumů, a proto je teď možné s jistotou prohlásit, že plnohodnotná rostlinná strava je prospěšná a vhodná pro osoby jakéhokoliv věku.
-
Jíst méně živočišných potravin – proč a jak?
Odborníci se shodují v odhadu, že v roce 2050 bude lidská populace čítat necelých 10 miliard. A říkají: současná zemědělská plocha je schopna uživit i tak velký počet lidí, ale pouze pod jednou podmínkou – že průměrná spotřeba masa a dalších živočišných produktů poměrně výrazně klesne.