Recept měsíce června - krémové zeleninové rizoto
1 stroužek jemně pokrájeného česneku
1 menší žlutá cibule pokrájená na kostičky
4 PL olivového oleje COUNTRY LIFE
400 g kulatozrnné rýže COUNTRY LIFE
2 kostky zeleninového bujónu BIO NATUR COMPAGNIE
250 ml ovesné smetany OATLY
šťáva z ½ citronu
25 g sušené hlívy ústřičné ČESKÉ HOUBY
2 PL opražených slunečnicových a dýňových semínek COUNTRY LIFE
Sůl a drcený pepř na dochucení
Tip: jako přílohu doporučujeme podávat grilovanou nebo dušenou zeleninu.
1. Z jednoho a půl litru vroucí vody a dvou kostek zeleninového bujónu připravte vývar.
2. V hlubší pánvi osmahněte na olivovém oleji cibuli, dokud nezesklovatí.
3. Přidejte česnek a cca po 2 minutách, když se rozvoní, vsypte na pánev i rýži, promíchejte a zlehka osmahněte.
4. Poté začněte po troškách přidávat zeleninový vývar - vždy tak, aby rýže neplavala, ale byla v něm jen mírně ponořená. Přiveďte k varu. Pokaždé, když se tekutina vyvaří a směs začne houstnout, opět přidejte další naběračku vývaru.
5. Po cca 15 minutách vaření přidejte do rýže i sušené houby a pokračujte s postupným přidáváním vývaru, dokud se všechen nevyvaří. Rýže by měla být uvařená al dente.
6. Přidejte ovesnou smetanu OATLY a celou směs ještě chvíli nechte na mírném plameni povařit.
7. Přidejte šťávu z citronu, dochuťte solí a pepřem a na talíři dozdobte opraženými semínky.
8. Servírujte s grilovanou nebo dušenou zeleninou dle vlastního výběru.
Recept ke stažení a seznam produktů v akci najdete zde.