Moct si tak uchovat kousek léta pro období zimních plískanic! To není nesplnitelné přání. Máme tu přece zavařování! Když otevřete v zimě nějaký vlastní produkt, vzpomínky na teplé letní dny na vás ze skleničky dýchnou opravdovou letní vůni. Odrazovala vás při přípravě džemů velká koncentrace cukru? Vyzkoušejte naše zdravější, ale plnohodnotné varianty a jedno fantastické a na mnoho způsobů použitelné zeleninové jídlo. V zimě jako když najdete.
Ratatouille s fazolemi
1,5 hodiny, bezlepkový
Potřebujete:
3–4 velké sklenice
150 ml ghí nebo olivového oleje
3 cibule
6 stroužků česneku
1 větší cuketa nebo 2 lilky
5 rajčat
5 zelených paprik
1 rajčatový protlak Manfuso (690 g)
5 kostek bujonu s provensálským kořením
300 g fazolí pinto (nebo velkých bílých nebo sójových bobů)
50 ml shoyu
Postup:
-
Fazole namočte, propláchněte a uvařte podle návodu do měkka.
- Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli a česnek, přidejte na kostky nakrájenou cuketu, pokrájená rajčata a papriky, bujon a 10 minut duste.
- Přemístěte směs do pekáče, zalijte protlakem a pečte cca 30 minut. Směs se vydusí a zhoustne.
- Přimíchejte fazole, ochuťte sójovou omáčkou shoyu. Plňte do sklenic a zavařte 15 minut při 80 °C.
Této skvělé směsi určitě v sezoně udělejte několik várek, uvidíte, jak se vám bude během roku hodit. Při přípravě prohřejte a servírujte s chlebem, rýží, těstovinami, kuskusem. Podávejte na topince se sýrem. Balte do tortily. Použijte jako náplň do lasagní.
Jahodový džem s agávovým sirupem a agarem
30 minut, veganský, bezlepkový
Potřebujete:
6 menších skleniček
1 kg jahod
1 tyčinka agar-agaru
100 ml agávového sirupu (nebo víc podle chuti)
Postup:
-
Jahody omyjte, zbavte stopek a pokrájejte na větší kousky, stačí na čtvrtky. Podlijte malým množstvím vody a 15 minut rozvařujte.
-
Do druhého kastrolu dejte 250 ml vody, sirup, agar a vařte, dokud se agar nerozpustí. Smíchejte s agar jahodami.
-
Plňte do čistých sklenic, sterilujte 15 minut při 80 °C.
Tip: Sirup můžete nahradit jablečným koncentrátem.
Borůvkový džem s chia a rozinkami
30 minut, veganský, bezlepkový
Potřebujete:
4 skleničky
500 g borůvek
100 g rozinek
4 lžíce semínek chia
Postup:
-
Borůvky podlijte malým množstvím vody a 5 minut duste.
-
Rozinky zalijte horkou vodou a nechte 30 minut bobtnat. Slijte a rozmixujte.
- Smíchejte borůvky s rozmixovanými rozinkami a chia. Pokud jsou borůvky kyselejší, přislaďte sirupem – hodí se datlový.
- Plňte do čistých sklenic, sterilujte 15 minut při 80 °C.
Užitečné tipy pro zavařování
- Pokud máte v sezoně přebytky ovoce, můžete zavařovat jen rozvařené ovoce. Nastrouhaná jablka, vypeckované švestky úplně samotné – během roku se budou hodit na přípravu moučníků nebo do snídaňových kaší.
- Pokud chcete raw marmeládu, ovoce jen rozmixujte, přidejte chia semínka a nechte nabobtnat. Uchovávejte v lednici maximálně týden.
- Chcete-li zavařeninu uchovat déle, sterilujte tak, že naplněné sklenice dáte do hrnce vyloženého utěrkou, zalijte vodou tak, aby sahala pod okraj sklenic, a při 80 °C zahřívejte alespoň 15 minut.
- Sklenice vždy pečlivě umyjte, víčka pro jistotu vyvařte.
Malé a milé ozvláštnění marmelád a džemů
- máta a bezinkové květy se hodí do jahod
- chilli paprička k meruňkám
- skořice nebo perníkové koření do švestkových povidel
- levandule k broskvím
- hrušky s hřebíčkem
- jablka a badyán
- netradiční dýňová marmeláda je výborná s citrusy a zázvorem
- můžete také přidat okvětní lístky měsíčku nebo růže
- pro ovonění vanilkový extrakt