Quinoa bowl s tofu a žampiony
• 150 g quinoy
• 375 ml vody
• sůl
• 250 g tofu natural
• 150 g žampionů
• 1 cibule
• 2 lžíce oleje
• 1 lžíce sójové omáčky tamari
Citronová miso zálivka
• 2 lžíce světlého shiro misa
• 2 lžíce citronové šťávy
• 2 lžíce kokosového sirupu
• 2 lžíce oleje
- Quinou propláchněte vroucí vodou, dejte do hrnce a zalijte vodou, osolte, vařte 15 minut, nechte okapat.
- Žampiony a cibuli nakrájejte a opečte na rozehřátém oleji. Přidejte tofu nakrájené na kostičky, krátce promíchejte a vmíchejte sójovou omáčku.
- Připravte si zálivku – miso, citronovou šťávu a sirup vyšlehejte metličkou a poté pomalu vmíchejte olej.
- Do misky dejte uvařenou quinou, opečené tofu se žampiony a přidejte zeleninu.
- Tato miska je výborná s pečenou brokolicí a sezamem. Brokolici rozdělte na růžičky, pokapejte olejem a pečte v troubě předehřáté na 230 °C asi 7 minut. Sezam opražte nasucho v pánvi.
Quinoa bowl s uzeným tofu
• 150 g quinoy
• 375 ml vody
• sůl
• 250 g uzeného tofu
• 1 lžíce škrobu
• 2 lžíce oleje
• půl lžičky soli (na tofu)
Tamari zálivka
• 4 lžíce sójové omáčky tamari
• 3 lžíce kokosového sirupu
• 2 lžíce citronové šťávy
• 2 lžíce oleje
- Quinou propláchněte vroucí vodou, dejte do hrnce a zalijte vodou, osolte, vařte 15 minut, nechte okapat.
- Uzené tofu nakrájejte na kostičky, dejte do misky, osolte a obalte ve škrobu. Na rozehřátém oleji opečte z obou stran dokřupava.
- Připravte si zálivku – tamari, sirup a citronovou šťávu promícheje a pomalu zašlehejte olej.
- Do misky dejte uvařenou quinou, opečené tofu a přidejte zeleninu.
- Tato miska je výborná se zelným salátem. Zelí nakrájejte a přidejte trochu nastrouhané mrkve. Dochuťte solí, octem, pepřem, trochou cukru a nechte změknout.
Quinoa bowl s uzeným tempehem
• 150 g quinoy
• 375 ml vody
• sůl
• 190 g uzeného tempehu
• 2 lžíce oleje
Arašídová zálivka
• 2 lžíce arašídového másla
• 2 lžíce sójové omáčky tamari
• 2 lžíce kokosového sirupu
• 1 lžíce citronové šťávy
• voda
- Quinou propláchněte vroucí vodou, dejte do hrnce a zalijte vodou, osolte, vařte 15 minut, nechte okapat.
- Tempeh nakrájejte na malé nugetky a krátce opečte na oleji.
- Připravte si zálivku – arašídové máslo, tamari, sirup a citronovou šťávu dejte do misky a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte vodu, aby vznikla tekutá omáčka.
- Do misky dejte uvařenou quinou, opečený tempeh a přidejte zeleninu.
- Tato miska je výborná s mladým hráškem a pečenou dýní. Dýni nakrájejte na kostičky a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut. Hrášek spařte vroucí vodou.