Bio planete – prvotřídní oleje v biokvalitě

Bio planete – prvotřídní oleje v biokvalitě

15.03. 2019 | Blog

Bio planète je první 100% ekologickou výrobnou olejů v Evropě. Příběh firmy a jejích bioolejů se začal psát v roce 1989.

Bio planète vyrábí bioprodukty už více než třicet let

Judith Moogová, zakladatelka a výkonná ředitelka Bio planète, se původně chtěla stát pomocnicí v rozvojových zemích. Místo toho, ještě v době, kdy studovala výživové poradenství, převzala v roce 1989 podnik svého otce Franze J. Mooga. Ten pět let předtím založil ekologickou farmu Domaine de la Planète blízko Carcassonne v jihozápadní Francii.

Poháněna stejnou ekologickou vizí se jeho dcera brzy specializovala na přírodní produkci bioolejů. Založila značku Bio planète a krok po kroku tak vdechla život první evropské výrobně bioolejů. V roce 2004 se vrátila do Německa, kde v Sasku založila druhou větev firmy. Ve stejném roce přizvala ke spolupráci Jérôme Stremlera, který se stal výkonným ředitelem pro Francii. Od té doby oba dva vedou dynamický podnik, který překlenuje státní hranice a zároveň zůstává rodinnou firmou. Tímto způsobem kombinuje Bio planète německou kvalitu s francouzským savoir vivre – uměním žít. 

1 (1)

Judith Moogová

Od slunečnicového ke kokosovému oleji a mouce

Všechno to začalo lisováním francouzských slunečnicových semínek. Dnes sortiment zahrnuje více než sedmdesát různých zastudena lisovaných bioolejů. Od tradičních druhů pro zdravé každodenní vaření až ke gurmánským produktům jako kokosový nebo arganový olej jako doplněk zdravého životního stylu.

Tak například Judith Moogová před deseti lety trhu představila jako jeden z prvních dodavatelů tehdy ne moc známý kokosový olej. Mohla si tenkrát dovolit věnovat všechen nezbytný čas výběru kokosových plantáží a místních výrobců, aby dostála požadovaným kritériím kvality. Luxus, který si v současnosti díky vysoké poptávce po kokosovém oleji většina dodavatelů dovolit nemůže.

2

Rostlinné proteinové mouky

V roce 2017 společnost prezentovala novou řadu produktů, která se tak trochu vymyká z dosavadního hlavního předmětu podnikání – vysoce kvalitní rostlinné proteinové mouky pro bezlepkové vaření a pečení. Řada nových produktů obsahuje zelenou pikantní dýňovou mouku, vyráběnou z pečených dýňových semínek z Rakouska, přirozeně bílou fair trade kokosovou mouku a arašídovou mouku od jejich dlouhodobého fairtrade partnera z jižní Číny. 

Oleje a mouky mají mnohem více společného, než si můžete myslet. Proteinové mouky jsou vyráběny ze 100% přírodních bio a raw surovin, ze kterých se lisují oleje. Poté co je olej vylisován, jsou stejná semínka a ořechy rozemlety na kvalitní mouku, která je skvělým zdrojem bílkovin nebo výbornou bezlepkovou náhražkou mouky. 

Všechny tři produkty jsou veganské, bohaté na vlákninu, zároveň také bohaté na vitaminy a stopové prvky jako železo, hořčík, zinek, mangan, kyselina listová a vitamin B6.

Rovnocenná partnerství

Každý olej a každá mouka má svou jedinečnou historii, rodokmen a charakter – v neposlední řadě díky jednotlivcům, kteří za nimi stojí. Tito farmáři zasvětili své dovednosti a nadšení myšlence ekologického zemědělství. Bio planète spolupracuje s dodavateli z celého světa. Někteří jsou s nimi od začátku vzniku firmy: “Mnohé z dodavatelů známe osobně, od ekologických farmářů v našem regionu před italské rodinné podniky až po malé zemědělce v Keni. Pro nás dlouhodobá partnerství znamenají dodržování pracovních vztahů a závazků, i když je situace někdy složitá. Například jsme se museli vyrovnávat s nedostatkem očekávaných dodávek poté, co byly na Filipínách v roce 2014 kokosové plantáže zničeny tajfunem a v mnohých dalších případech.”

Bio planète si svých dodavatelů cení, protože v některých případech to trvá roky, než najdou toho správného dodavatele. Je to proto, že kvalita syrových surovin je pro kvalitu oleje klíčová. Pokud surovina není kvalitní, nelze to vykompenzovat dalším zpracováním.

Projekt Kenia - Avocadoöl_2

Sklizeň bioavokáda v Keni

Na kvalitě záleží

Výroba vysoce kvalitních produktů vyžaduje správnou péči. Každá lahev oleje, která se dostane k zákazníkovi, nejdříve absolvuje celkem osmnáct testů. Testovány jsou syrové ingredience v zemi původu i potom, co jsou dovezeny ke zpracování. Další testy se dělají během výroby po lisování a filtrování. Na konci procesu produkty znovu testují experti na kvalitu: “Pouze tehdy, když nás přesvědčí vynikající chuť, odešleme olej k zákazníkům.”

Společnost investuje do zajištění kvality množství prostředků a dalece překračuje požadavky stanovené zákonem. Například každá jednotlivá láhev oleje může být vystopována zpátky po celé své cestě až k syrovým surovinám bez jakýchkoliv prázdných míst.

Aktuální číslo našich Dobrot

Dobroty 24 – podzim-zima 2018

Okuste dobroty, zdravé recepty a slevy přímo na vašem e-mailu.

Přihlášení

Žádný strach, na e-mail vám pošleme obratem nové heslo.
Pokud vám nepřišlo, zkontrolujte si spamovou schránku.

Chci se přihlásit

Košík

Nákupní košík je prázdný.