Chia semínka
Drobná černá nebo bílá semínka s lehce oříškovou chutí v sobě skrývají významné množství kvalitních bílkovin. Obsahují také důležité omega 3 mastné kyseliny, které mají protizánětlivé účinky, snižují hladinu špatného LDL cholesterolu a působí pro dobrý vývoj a fungování mozku. Náš organizmus si je nemůže vytvořit, musíme je proto přijímat ve stravě. Hojně omega 3 obsahují také lněná semínka nebo vlašské ořechy.
Další předností chia je obsah vlákniny. Nachází se tu jak ta rozpustná, tak nerozpustná. Obě jsou důležité pro zdraví střeva. Pro rozpustnou vlákninu je typické právě to, že po kontaktu s vodou nabobtná a vytváří gelovitou hmotu. Z dalších prospěšných látek chia obsahují hodně vápníku a ve významném množství se tu nacházejí i další minerály, např. hořčík a železo. Chia je také bohaté na antioxidanty.
Jak chia používat
- Základní příprava: chia semínka pojmou během 20 minut tekutinu okolo desetinásobku svého objemu, což odpovídá asi 1 lžíci semínek na sklenici tekutiny. Tou může být voda, ale třeba i ovocná šťáva, džus, rostlinný nápoj nebo živočišné mléko.
- Koktejly a smothie: jednoduše přidejte nabobtnaná semínka a spolu s ostatními surovinami rozmíchejte nebo rozmixujte, vyzkoušet můžete třeba naše lassí
- Jednoduchý ovocný džem: půl kila ovoce poduste s trochou vody, podle libosti oslaďte a rozmíchejte se čtyřmi lžícemi chia semínek. Uložte do lednice pro rychlou spotřebu nebo sterilujte jako běžný džem 15 minut při 80 °C
- Chia puding: připravit si ho můžete podle našeho videoreceptu
- Při pečení do těsta, například na chléb nebo muffiny. V naši pekárně chia semínka dáváme do kvasového chleba