Popis
O amarantu si můžete také přečíst v našem časopise Dobroty jaro 2013.
Amarant se řadí k pseudoobilovinám, což znamená, že mezi obilní trávy nepatří, ale v kuchyni se využívá úplně stejně. Zrno a z něj mletá mouka se využívají především v potravinářství, stejně jako listy. Někdy se ale používá i jako krmivo v zemědělství. Z mouky se připravuje hlavně pečivo a těstoviny pro celiaky. Amarantová mouka chuťově obohacuje nejen pečivo, ale například i kakao.
Rostlina, ze které amarant pochází, se nazývá laskavec. Ve Střední Americe byl Aztéky a Inky pěstován již 4000 let před naším letopočtem. Dnes se amarant převážně pěstuje v tropickém pásu, kde se zrno sklízí až třikrát ročně. Jedno zrnko má velmi malé rozměry i váhu.
Extrudo Bečice s. r. o. se zaměřuje především na produkty bez laktózu, lepku, na bioptraviny a na kosher produkty. Společnost funguje již od roku 1991. Je také držitelem certifikátu kvality BRC. Firma se též angažuje v boji proti dětské obezitě a ve snaze zavést do škol zdravou výživu a bioprodukty.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Složení
Kukuřičná mouka*, amarantová mouka* (20 %), rýžová mouka*, žlutý hrách*, hrachová bílkovina*, jedlá sůl, cukr*. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíSkladování
V suchu.