Cizrna nebo také římský hrách. Luštěnina s jemnou oříškovou chutí a lehce krémovou konzistencí. Můžete ji použít jako přílohu nebo jako základ pomazánek či polévek.

Královna luštěnin, se kterou se dá kouzlit. Chutná jako oříšky, salátům dodá ten pravý šmrnc a v polévkách nepřijde žádná kulička nazmar. Klasika jako hummus nebo falafel přinesou nové chutě do běžného jídelníčku. Římský hrách se získává z rostliny s názvem cizrna beraní. Domestikována byla před 7 000 lety v oblasti kolem Turecka a Sýrie. Dnes se převážně pěstuje a používá v Indii. Plodem rostliny je lusk s až deseti kulovitými semeny nažloutlé barvy. Je to třetí nejrozšířenější luštěnina na světě hned po hrachu setém a fazolu obecném. Cizrnu je nutno namáčet minimálně 8 hodin, ideálně až dvanáct. Dle doby namáčení se poté vaří 1-1,5 hodiny. Vaření v tlakovém hrnci velice výrazně zkrátí dobu varu, asi o třetinu až polovinu. Cizrnu namočte do slané vody, rychleji změkne. Sůl zlepší i její chuť a rovnoměrnost vaření. Po uvaření můžete vodu využít na vyšlehání tuhého sněhu jako z vaječného bílku. Sníh pak lze použít na pečení nebo sladké pusinky ve veganské variantě. Vyzkoušejte některý z našich receptů jako je například výborná cizrna na paprice. Najdete v sekci recepty.

Bioseriál


Proč vlastně
kupovat
BIO

  • Jak na jedlý balkon ekologickým způsobem

    Pravděpodobně jste stejně jako my toho názoru, že biopotraviny, tedy zemědělská produkce založená na přiroze-ném pěstování rostlin a chovu zvířat bez použití umělých chemických prostředků, je správné řešení pro naše zdraví, pro zdraví půdy a krajiny. Mnoho lidí však nemá žádnou vlastní půdu a jsou tak odkázáni pouze na profesionální pěstitele a producenty biopotravin. Zde jsou naše rady a doporučení, jak si můžete vypěstovat vlastní zeleninu ekologickým způsobem i doma na balkoně nebo za oknem v truhlíku.

    Celý článek

  • Povídání s ekofarmářem

    Tomáš Zídek je jednatelem na ekofarmě Olešná nedaleko Písku, která se specializuje na pěstování biozeleniny ve fóliových sklenících. Zároveň je hlavním farmářem na naší ekofarmě v Nenačovicích u Berouna. Luba Chlumská, šéfredaktorka Dobrot, si s ním povídala o letošní sezoně i o jeho pohledu na budoucnost ceny biopotravin.

    Celý článek

Přihlášení

Tyto stránky jsou chráněny pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Žádný strach, na e-mail vám pošleme obratem nové heslo.
Pokud vám nepřišlo, zkontrolujte si spamovou schránku.

Chci se přihlásit

Košík

Nákupní košík je prázdný.