Karobela
- Den předem namočte 200 g lískových ořechů, vodu pak vylijte.
- Ořechy rozmixujte do požadované konzistence spolu s 60 g kokosového tuku, 80 g agávového sirupu a 15 g karobového prášku. Ve směsi mohou zůstat kousky ořechů.
- Pokud je krém příliš hustý, přidejte vodu.
- Podle libosti můžete přidat rozinky, datle, trochu vanilky…
TRVANLIVOST: V lednici 3 týdny
Kokosový peeling
- Ohřejte 5 lžic kokosového tuku (jen tolik, aby byl tekutý), přidejte 3 lžíce mandlového oleje a vmíchejte 10 lžic třtinového cukru. Můžete přidat i éterický olej – např. levandulový, pomerančový (10–30 kapek).
- Nechte ztuhnout v kastrůlku, promíchejte a naplňte do skleničky.
- Cukr můžete použít hrubý i jemný. Ten druhý vytvoří krásně jemnou konzistenci, která ale stále bude fungovat jako peeling. Cukr nebo jeho část můžete nahradit mletým kokosem nebo namletými mandlemi.
TRVANLIVOST: Několik měsíců (s mletými mandlemi méně)
Směs na koláč
- Do sklenice vrstvěte na sebe v libovolném pořadí tyto ingredience: 140 g ovesných vloček, 140 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky jemně mleté, 100 g mandlí, 100 g rozinek.
-
Postup (vepište na zadní stranu jmenovky):
RECEPT NA KOLÁČ
Ke směsi přidejte 40 ml slunečnicového oleje a 60 ml agávového sirupu, rozmixujte na drobenku. 2/3 směsi upěchujte do koláčové formy, poklaďte jablky nebo libovolným ovocem a zasypte zbytkem směsi. Pečte 40 minut při 170 °C. Nechte uležet do druhého dne, tak je nejlepší.
TRVANLIVOST: Několik měsíců
Vanilkový cukr
- Příprava nemůže být jednodušší. Pravou vanilku v prášku (od Sonnentoru nebo Biovegan) přidejte do misky k třtinovému cukru (světlému nebo tmavému, jak komu vyhovuje). Vanilku dávkujte podle toho, jak hodně vanilkový má cukr být, v každém případě stačí velmi málo – na 1 skleničku dejte na špičku nože.
TRVANLIVOST: Několik měsíců
Barevná ochucená sůl
- Vděčný a snadno připravený dárek. Můžete vrstvit sůl nerafinovanou mořskou, himálajskou bílou i růžovou, sůl smíchanou s libovolnými druhy koření nebo šálek soli rozmixujte se lžickou hořčice a trochou kůry z biocitronu, rozprostřete na pečicí papír a u topení sušte asi dva dny, občas promíchejte a rozdrolte hrudky.
TRVANLIVOST: Několik měsíců
Tapenáda ze sušených rajčat
- 100 g sušených rajčat namočte na 30 minut do horké vody, vodu slijte, rajčata rozmixujte s 50 g opražené slunečnice, 150 ml olivového oleje, hrstí čerstvé bazalky (nebo lžící sušené bazalky či provensálského koření). Hodí se do těstovin, na pečivo, jako součást pomazánek.
TRVANLIVOST: V lednici 3 týdny
Domácí bonboniéra
- Goji kuličky – 100 g goji (kustovnice čínské) smíchejte se 100 g rozinek, 50 g mandlí, 20 g dýňového semínka, 1 lžící kokosového tuku a 1 lžičkou kůry z biocitronu. Rozmixujte a vytvarujte kuličky.
- Karobové kuličky – 100 g kešu, 50 g sušených meruněk, 60 g datlí, 40 g loupaného konopného semínka, 1 lžičku kůry z biopomeranče, 2 lžíce štávy z biopomeranče, 2 lžíce kokosového tuku a 2 lžíce karobového prášku rozmixujte, tvarujte kuličky. Obalujte v karobu nebo kokosu.
TRVANLIVOST: V lednici 2 týdny. Kuličky vyndejte z lednice a zabalte na poslední chvíli, aby zůstaly tuhé.