Tipy na použití: 1. Pečivo - otruby můžete přidat do domácího chleba nebo třeba housek a obohatit je tak o vlákninu. 2. Zahušťování - husté polévky jako zelňačka lze ke konci zahustit i ovesnými otrubami, stačí po přidání už jen 5 minut povařit. 3. Müsli - otruby můžete vsypat do vašeho oblíbeného müsli, výborné jsou například s jogurtem, chutnat vám budou i v domácích müsli tyčinkách. 4. Sladké pečivo - zapracujte otruby do muffinů nebo sušenek a přidejte jim tak nový rozměr.
Otruby
Otruby se získávají při zpracování obilovin a jedná se převážně o části slupek. V kuchyni se dají skvěle v malých dávkách využít jako doplněk vaření.
Bioseriál
Proč vlastně
kupovat
BIO
-
Jak na jedlý balkon ekologickým způsobem
Pravděpodobně jste stejně jako my toho názoru, že biopotraviny, tedy zemědělská produkce založená na přiroze-ném pěstování rostlin a chovu zvířat bez použití umělých chemických prostředků, je správné řešení pro naše zdraví, pro zdraví půdy a krajiny. Mnoho lidí však nemá žádnou vlastní půdu a jsou tak odkázáni pouze na profesionální pěstitele a producenty biopotravin. Zde jsou naše rady a doporučení, jak si můžete vypěstovat vlastní zeleninu ekologickým způsobem i doma na balkoně nebo za oknem v truhlíku.
-
Povídání s ekofarmářem
Tomáš Zídek je jednatelem na ekofarmě Olešná nedaleko Písku, která se specializuje na pěstování biozeleniny ve fóliových sklenících. Zároveň je hlavním farmářem na naší ekofarmě v Nenačovicích u Berouna. Luba Chlumská, šéfredaktorka Dobrot, si s ním povídala o letošní sezoně i o jeho pohledu na budoucnost ceny biopotravin.