Mnoho živočišných potravin v jídelníčku a riziko cukrovky spolu úzce souvisejí

Mnoho živočišných potravin v jídelníčku a riziko cukrovky spolu úzce souvisejí

04.01. 2021 | Blog

Sdílejte

Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest

Běžně se ví, že riziko vzniku diabetu souvisí s nadváhou a také s nedostatkem pohybu. Velmi výrazně však souvisí i s množstvím živočišných potravin, které člověk konzumuje.

Množství masa, vajec a mléčných výrobků ve stravě přitom neovlivňuje jen riziko cukrovky, ale i její závažnost, když už pacient nemocný je, a také možnost jejího vyléčení. Pět zajímavých faktů:

  1. Oproti běžnému všežravci je u vegetariánů riziko cukrovky menší o 61 %, u veganů o 78 %. Vyplývá to ze studie, která byla v roce 2013 uveřejněna v USA a sledovala 89 000 lidí. Poměrně velký prospěch přinese i pouhé snížení konzumace masa – v této skupině se riziko cukrovky snížilo o 28 %.
  2. Omezení živočišných produktů dokáže ovlivnit i už existující diabetes. Budete-li například 20 diabetikům podávat téměř vegetariánskou stravu, za 16 dnů si polovina z nich nemusí aplikovat inzulín, a těm, kteří jej potřebují, stačí poloviční dávka – k takovým a podobným výsledkům dochází celá řada studií. Některé diabetologické společnosti ve světě proto už doporučují diabetikům vegetariánský nebo veganský jídelníček.
  3. Je zajímavé, že veganská strava má výrazný prospěch i u obézních lidí. Většina veganů sice nadváhou netrpí, ale pokud ano, při stejné hmotnosti mají obézní vegani poloviční riziko diabetu oproti obézním všežravcům. To samozřejmě neznamená, že nadváhu není třeba řešit, obezita je příčinou nebo vážnou zdravotní komplikací pro mnoho nemocí. 
  4. Riziko cukrovky také klesá, pokud konzumujeme větší množství vlákniny. Vegani a vegetariáni přirozené konzumují více luštěnin nebo zeleniny, tedy nejbohatších zdrojů vlákniny. Ale množství zkonzumované vlákniny má pravděpodobně význam samo o sobě. 
  5. Zároveň se zdá že luštěniny jsou v případě cukrovky prospěšné obecně, nejen kvůli vysokému obsahu vlákniny. Americká i kanadská diabetologická asociace obě doporučují konzumaci luštěnin jako prostředek pro optimalizaci kontroly diabetu. Jsou v tomto směru některé luštěniny lepší než jiné? Jedny z nejsilnějších důkazů prospěšnosti luštěnin pocházely ze studií, ve kterých vědci použili cizrnu. A pokud jde o fazole, pak fazole pinto a černé fazole zřejmě porazí fazoli červená ledvina.

Zdroje:
S. Tonstad, T. Butler, R. Yan, and G. E . Fraser. Type of Vegetarian Diet, Body Weight, and Prevalence of Type 2 Diabetes. Diabetes Care, 32(5):791-796, 2009.

S Tonstad, K Stewart, K Oda, M Batech, RP Herring, GE Fraser. Vegetarian diets and incidence of diabetes in the Adventist Health Study-2. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2013 Apr;23(4):292-9.

 N. D. Barnard, H. I. Katcher, D. J. A. Jenkins, J. Cohen, and G. Turner-McGrievy. Vegetarian and vegan diets in type 2 diabetes management. Nutr. Rev., 67(5):255-263, 2009.

N. D. Barnard, J. Cohen, D. J. A. Jenkins, G. Turner-McGrievy, L. Gloede, A. Green, and H. Fer-dowsian. A low-fat vegan diet and a conventional diabetes diet in the treatment of type 2 diabetes: A randomized, controlled, 74-wk clinical trial. Am. J. Clin. Nutr., 89(5):1588-1596, 2009.

Aktuální číslo našich Dobrot

Dobroty 31 jaro-léto 2022

Okuste dobroty, zdravé recepty a slevy přímo na vašem e-mailu.

Přihlášení

Tyto stránky jsou chráněny pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Žádný strach, na e-mail vám pošleme obratem nové heslo.
Pokud vám nepřišlo, zkontrolujte si spamovou schránku.

Chci se přihlásit

Košík

Nákupní košík je prázdný.