Popis
Řepkový olej je výborný kuchyňský olej, rozhodně vhodnější než leckteré jiné oleje s mnohem lepším renomé. Obsahuje hlavně omega 9 mastné kyseliny, a proto je dost odolný pro tepelnou úpravu, s výjimkou prudkého smažení. Na druhou stranu se v něm nachází i poměrně dost omega 3 mastných kyselin (11 g na 100 ml), většina výrobců panenského řepkového oleje jej proto doporučuje především pro studenou kuchyni, kde omega 3 zůstanou lépe zachovány. Je to jeden z nejlepších kuchyňských olejů.
Řepkový olej z dřívějších dob byl ke konzumaci nevhodný, obsahoval totiž erukovou mastnou kyselinu, která je kardiotoxická (způsobuje zánět srdeční svaloviny apod.). Šlechtěním byla postupně získána nízkoeruková
řepka, která žádné toxické vlastnosti nemá.
Složení
Olej řepkový nízkoerukový listovaný za studena. Celkový obsah esenciálních mastných kyselin Omega-3 a Omega-6 je v téměř ideálním poměru 1:2.Skladování
Skladujte v suchu při pokojové teplotě. Chraňte před přímým slunečním světlem.