Že se rýže hodí jako příloha ke spoustě pokrmům vám jistě nemusíme říkat. Využití najde jak ve slaných, tak i sladkých pokrmech. Podívejte se na výběr našich jídel, kde hraje rýže hlavní roli a vyzkoušejte je sami. Všechny níže zmíněné recepty najdete v sekci blog a recepty. Najdete tam například recept na voňavou mléčnou rýži s mangem, na náš indický kotlík, rizoto s fazolemi adzuki nebo třeba netradiční shoyu polévku s shiitake a rýží. A jestli si lámete si, k čemu se například používá černá rýže? Vyzkoušejte sladkou kaši z černé rýže na thajský způsob.
Rýže
V dnešní době máte již na výběr z několika druhů rýže. Najdete u nás třeba jasmínovou, basmati, parboiled, dlouhozrnnou, ale i méně známé jako je rýže červená nebo černá.
Bioseriál
Proč vlastně
kupovat
BIO
-
Jak na jedlý balkon ekologickým způsobem
Pravděpodobně jste stejně jako my toho názoru, že biopotraviny, tedy zemědělská produkce založená na přiroze-ném pěstování rostlin a chovu zvířat bez použití umělých chemických prostředků, je správné řešení pro naše zdraví, pro zdraví půdy a krajiny. Mnoho lidí však nemá žádnou vlastní půdu a jsou tak odkázáni pouze na profesionální pěstitele a producenty biopotravin. Zde jsou naše rady a doporučení, jak si můžete vypěstovat vlastní zeleninu ekologickým způsobem i doma na balkoně nebo za oknem v truhlíku.
-
Povídání s ekofarmářem
Tomáš Zídek je jednatelem na ekofarmě Olešná nedaleko Písku, která se specializuje na pěstování biozeleniny ve fóliových sklenících. Zároveň je hlavním farmářem na naší ekofarmě v Nenačovicích u Berouna. Luba Chlumská, šéfredaktorka Dobrot, si s ním povídala o letošní sezoně i o jeho pohledu na budoucnost ceny biopotravin.