Recepty
Vietnamské závitky s arašídovým miso dipem — videorecept
Závitky z rýžového papíru patří mezi nejznámější a nejoblíbenější vietnamská jídla, a to nejen v zemi svého původu. Aby ne! Jsou plné zeleniny, bezlepkové, variabilní. Výborný předkrm, kterým oslníte
- Veganský
- Snadné
- 50 minut
Ingredience
Jak na to?
-
Okurku oloupejte, zbavte středu se semínky a nakrájejte na tenké nudličky. Mrkev očistěte a také nakrájejte na tenké nudličky. Okurku i karotku osolte a zakápněte trochou šťávy z limetky.
-
Připravte dip, ať se hezky rozleží: arašídové máslo, tamari, miso, rozmačkaný česnek, sezamový olej a sirup dejte do misky. Promíchejte a po lžících přidejte i trochu vody, aby omáčka povolila a získala tu správnou konzistenci. Dochuťte chilli, popř. solí. Konzistencí by se měl podobat hustšímu jogurtu.
-
Nudle připravte dle návodu na obalu, sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Lístky bylinek oberte, stonky nakrájejte na menší dílky.
-
Tofu nakrájejte na tyčinky a osušte. V pánvi rozehřejte olej, přidejte tofu, jemně osolte a osmažte dozlatova a dokřupava. Dejte stranou a na papírovém ubrousku zbavte přebytečného tuku.
-
Avokádo oloupejte, zbavte pecky a nakrájejte na stejnoměrné plátky. Zakápněte šťávou z limetky. Lístky bylinek oberte, stonky nakrájejte na menší dílky
-
S rýžovým papírem pracujte dle návodu na obalu, k namáčení výborné poslouží plech.
-
Na list rýžového papíru postupně dejte všechny náplně – bylinky, avokádo, salát, nudle, tofu, okurku a mrkev. Zavinujte dle návodu na obalu.
- náplně můžete různě obměňovat – přidat ředkev, špenát, červenou řepu, kedlubnu, mango, jarní cibulku, biovejce atd.
- tradičně se připravuje i s masem, pokud ho jíte, vždy volte bio!
- efektní je udělat více druhů závitků i omáček, a máte nápadité pohoštění