Chléb se záparou

Chléb se záparou

Zápara je obilno-semínková kaše, kterou si předem připravíte a přidáte do těsta na chléb. Ten pak bude nutričně mnohem zajímavější a jeho střídka zůstane dlouho kyprá. Náš chleba je navíc bez hnětení, vše vyřeší dlouhé kynutí. Jen budete potřebovat nádobu s poklicí vhodnou do trouby.

  • Veganský
  • Středně obtížné
  • 2 hodiny (8-12 hodin kynutí)
  • Přidat hodnocení

Ingredience

  • 100 g vody - na záparu
  • 185 g zápary - na těsto
  • 340 g vody - na těsto

Jak na to?

  1. Pohanku dejte do vody a uvařte doměkka, trvá to asi 8 minut. Přidejte zbylé suroviny na záparu, promíchejte a nechte zakryté vychladnout.

  2. Do velké mísy dejte obě mouky, sůl, droždí a promíchejte. Přidejte vodu, záparu a promíchejte – stačí, když ve směsi nebudou suchá místa s moukou. Těsto zakryjte a nechte kynout, v chladnější místnosti 12 hodin, v létě nebo v teplejší místnosti 8 hodin.

  3. Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál. Přeložte nejprve horní část směrem dolů, pak levou část směrem doprava a pravou část směrem doleva. A nakonec dolní část směrem nahoru tak, že sbalíte bochník na druhou stranu. Rukou nebo stěrkou dotvarujte dokulata.

  4. Velký cedník nebo ošatku vyložte čistou utěrkou a důkladně vysypte krupicí a vločkami. Opatrně vložte těsto svárem nahoru, zakryjte a nechte kynout 60–90 minut.

  5. Do trouby vyhřáté na 250 °C (nebo 230 °C, pokud vaše trouba nezvládne víc) dejte nahřát litinový hrnec s poklicí (nebo nádobu z varného skla s víkem).

  6. Rozehřátý hrnec opatrně vyndejte na odolnou podložku, těsto překlopte na jinou podložku a z ní ho pomalu sesuňte do hrnce. Přikryjte poklicí a pečte 30 minut, poté pečte bez poklice při 230 °C asi 10–15 minut podle barvy kůrky. Chléb po upečení vyndejte z nádoby a nechte vychladnout na mřížce.

Hodnocení zákazníků

Buďte první, kdo vloží recenzi k tomuto receptu.

Přidat recenzi

1 2 3 4 5 0 - nejhorší, 5 - nejlepší


Tyto stránky jsou chráněny pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Přidat recenziNechci přidat recenzi

Přihlášení

Žádný strach, na e-mail vám pošleme obratem nové heslo.
Pokud vám nepřišlo, zkontrolujte si spamovou schránku.

Chci se přihlásit

Košík

Nákupní košík je prázdný.