Popis
Využití:
- smažené - houby můžete obalit například v hrašce a usmažit
- polévka - houby opečeme na pánvi spolu s česnekem, cibulkou a chilli papričkou, vše pak zalijeme vývarem a povaříme 10 minut, dochutíme sójovou a rybí omáčku, nakonec přidáme zvlášť uvařené rýžové nudle
- náhrada masa - opečené houby mohou na talíři sloužit jako výtečná náhrada masa
- smaženice - klasika na cibulce nezklame
- dušené - hodí se do salátů
- nudle - do čínských zeleninových nudlí můžete přidat tuto houbu
- grilování - houby jsou na grilu neodolatelné
- omáčka - připravíte klasickou houbovou omáčku, tentokrát ale použijte tuto exotickou houbu
Tato jedlá houba s tmavohnědým kloboukem pochází z východní Asie, dnes se ale pěstuje i jinde po světě. Je tradiční součástí čínské kuchyně a její název je z japonštiny. Šiitake je v překladu "houba rostoucí na šii", což je bukovitý strom. Houba je i hojně využívaná v lidové asijské medicíně.
Složení
Šiitake (Lentinus edodes).Skladování
Skladujte při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 65 %.