Oleje vhodné na přípravu majonézy
Vždy vybírejte olej, který vám chuťově vyhovuje samotný, majonéza totiž chutná po daném oleji. Pokud máte rádi klasické majonézy, použijte olej ze světlice barvířské nebo slunečnicový dezodorizovaný olej. Nebojte se oleje kombinovat.
- olivový olej – pokud je pro vás chuť oleje příliš výrazná, zkombinujte ho se slunečnicovým dezodorizovaným olejem nebo olejem ze světlice barvířské
- slunečnicový dezodorizovaný olej – výborný olej na přípravu majonéz, protože je téměř bez chuti a vůně, ze stejného důvodu je dobrý na smažení
- olej ze světlice barvířské – olej téměř bez chuti a vůně, připravíte s ním vynikající majonézy klasické chuti
- slunečnicový olej – má velmi výraznou chuť
- řepkový olej – má výraznější chuť
- dýňový olej – méně výrazná, lehce oříšková chuť
Klasická majonéza
(první zleva)
1 žloutek z bio vajíčka • 100 ml olivového oleje nebo jiného rostlinného oleje • 1 lžíce citronové šťávy • 1/2 lžičky dijonské hořčice • 1/4 lžičky soli • 1/4 lžičky třtinového cukru
1. Do vysoké nádoby dejte všechny suroviny kromě oleje a začněte šlehat metlou nebo ponorným mixérem.
2. Postupně začněte pomalu přilévat tenkým pramínkem olej, dokud majonéza nezhoustne. Pro lehčí verzi smíchejte půl na půl majonézu s bílým bio jogurtem – můžete dochutit prolisovaným stroužkem česneku a ½ lžičkou mleté červené papriky – výborný dip ke grilované zelenině, placičkám, karbanátkům.
Aquafaba majonéza
(druhá zleva)
3 lžíce nálevu ze sterilované cizrny (aquafaba) • 170 ml slunečnicového dezodorizovaného oleje • 30 ml olivového oleje • 1 lžíce citronové šťávy • 2 lžičky dijonské hořčice • 1 stroužek česneku (můžete vynechat)
1. Všechny suroviny kromě olejů mixujte 1 minutu ve vysoké nádobě.
2. Poté postupně začněte přilévat tenkým pramínkem olej, dokud majonéza nezhoustne.
Aquafaba – dá se našlehat jako veganský sníh stejně jako vaječné bílky! Jde o vodu, ve které se cizrna vařila, nebo nálev ze sterilované cizrny. 3 lžíce aquafaby = 1 bílek z vejce. Použití: všude, kde byste použili sníh z bílků. Také použijte pro přípravu jemného a nadýchaného hummusu.
Kešu majonéza
(třetí zleva)
100 g kešu • 50 ml řepkového nebo jiného rostlinného oleje • 50 ml vody • 2 lžíce citronové šťávy • 1/2 lžičky dijonské hořčice • 1 lžička agávového sirupu • 1 lžička soli
1. Kešu namočte na 2 hodiny do vody. Tu poté slijte a ořechy propláchněte. Nasypte je do mixéru a společně s ostatními surovinami kromě oleje rozmixujte dohladka.
2. Poté postupně za stálého mixování přilévejte olej.
Avokádová majonéza
(třetí zprava)
1 avokádo • 50 ml dýňového nebo jiného rostlinného oleje • 2 lžíce limetkové nebo citronové šťávy • 1/2 lžičky soli • 1 lžička agávového sirupu • 1 stroužek prolisovaného česneku • čerstvě mletý pepř
1. Avokádo rozpulte, vyjměte pecku, dužinu vydlabejte a dejte do vysoké nádoby.
2. Přidejte ostatní suroviny kromě oleje a rozmixujte.
3. Postupně za stálého mixování přilévejte olej.
Avokádovou majonézu můžete dochutit nasekanými bylinkami (petrželka, bazalka…), česnekem, hořčicí…
Sojanéza
(druhá zprava)
75–100 ml oleje ze světlice barvířské nebo jiného rostlinného oleje • 50 ml sójového mléka (vychlazeného) • 1 lžíce citronové šťávy • 1/4 lžičky soli • 1 lžička agávového sirupu • čerstvě mletý pepř
1. Do vysoké nádoby dejte všechny suroviny kromě oleje, mixujte ponorným mixérem cca 1 minutu.
2. Poté postupně začněte přilévat tenkým pramínkem olej, dokud majonéza nezhoustne.
Tofu majonéza
(první zprava)
100 g bílého tofu natural • 75 ml dezodorizovaného slunečnicového nebo jiného rostlinného oleje • 50 ml sójového mléka • 1 lžíce citronové šťávy • 1/2 lžičky dijonské hořčice • 1/2 lžičky soli • 1 lžička agávového sirupu • podle chuti 1 stroužek prolisovaného česneku
1. Všechny suroviny kromě oleje rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému.
2. Poté postupně za stálého mixování přilévejte olej.