La BIO IDEA se zrodila v hlavě Holanďana Poppe Braama na Sicílii, na polích mezi pěstiteli a výrobci. Tamější farmáři měli problémy udat na stále se rozšiřujícím trhu svoje tradiční výrobky. Pod vedením Braama, který stojí také za značkou Amaizin, spojili síly a začali svoje produkty nabízet pod jednou značkou La BIO IDEA. To bylo v roce 1990. Od té doby zajistila La BIO IDEA kontinuitu a legitimitu většinou malým sicilským rodinným podnikům a postupně se rozrostla o další malé farmáře z celé Itálie.
Poppe Braam
Sicilské kořeny
Díky středomořskému klimatu a půdě prohnojené sopečným prachem zemědělství na Sicílii jen kvete. Podle Braama sicilští výrobci a farmáři, kteří založili La BIO IDEA, vždy používali k výrobě tradiční, čisté metody. Přechod na ekologické zemědělství byl proto poměrně jednoduchý a v souladu s přirozenými sicilskými postupy. Červený symbol La BIO IDEA, hlava se třema nohama, odkazuje k vlajce Sicílie. Sicílie má dlouhou kulinářskou tradici, ovlivněnou různými kulturami, které na ostrově působily. Od Řeků mají přípravu zeleniny, od Francouzů umění omáček a od Arabů výrobu těstovin. La BIO IDEA hned ze začátku využila této rozmanitosti a zahrnula pod svou značku nejen pěstitele obilí, oliv a rajčat ale také producenty těstovin a olivového oleje.
Luštěniny od rodiny Ferriaoli
Postupně La BIO IDEA rozšířila nabídku o kvalitní fazole, cizrnu a čočku, které jsou snadno k použití. Celou výrobu konzervovaných luštěnin má na starosti rodina Ferriaoli z Kampánie. Luštěniny určené ke konzervaci jsou po přivezení umyty a uvařeny a potom se naplní do plechovek a zalijí nálevem. K balení se používají plechovky, které neobsahují bisfenol A (BPA). Luštěniny jsou původem převážně z Itálie. Pouze tehdy, pokud se v Itálii vypěstovat nedají, jsou sice dováženy odjinud, ale přímo do výrobny rodiny Ferriaoli. Vždy jsou výhradně v biokvalitě.
Rodina Ferriaoli
Nejlepší konzervovaná cizrna na trhu
Jedním z výrobků rodiny Ferriaoli pod značkou La BIO IDEA je konzervovaná cizrna bohatá na bílkoviny a vlákninu. I když popularita cirzny v poslední době značně vzrostla a na trhu je k mání mnoho výrobků, podařilo se cizrně od rodiny Ferriaoli zvítězit v únoru 2016 v soutěži o nejlepší chuť podle holandských novin De Volksrant. Soutěžilo devět značek konzervované cizrny, čtyři v biokvalitě a zbytek z konvenční produkce. La BIO IDEA byla oceněna jako nejlepší konzervovaná cirzna na trhu, dostatečně měkká a krásně sladká. Cizrna z plechovky se dá využít hned dvojím způsobem. Jednak samotná cizrna a jednak také nálev z ní (zvaný aquafaba). Z nálevu lze připravit výtečnou veganskou majonézu.
Červená fazole ledvina
Další poklad v plechovce od rodiny Ferriaoli jsou červené fazole ledvina. Červené ledvinové fazole se běžně používají v jídlech jako chilli con carne a jsou nedílnou součástí kuchyně v severních regionech Indie, kde jsou známé jako rajma. Červené ledvinové fazole od rodiny Ferriaoli můžou posloužit jako rychlé teplé jídlo, například ve wrapech, nebo se hodí k použití do salátů.
Barevný luštěninový mix
Třetí konzervovanou luštěninou od rodiny Ferriaoli je fazolová směs, která obsahuje červené ledvinové fazole, cizrnu, malé a velké bíle fazole. Ze směsi se dá jednoduše vytvořit bohatý luštěninový salát anebo se také velmi dobře hodí na výrobu náplní do tacos nebo wrapů.
Vytvářet jídlo v harmonii s přírodou
Za všemi produkty La BIO IDEA stojí myšlenka vytvářet jídlo v harmonii s přírodou. Značka je vybudována na hodnotách ekologického zemědělství, podpoře tradičních postupů a snaze o skvělou chuť.