Umeocet je tradiční japonská specialita, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě jiného tamějšího tradičního produktu, švestiček umeboshi. Ty jsou považovány za důležitý léčivý a povzbuzující prostředek, pomáhají aktivovat metabolismus, ulevují při trávicích potížích, při pálení žáhy, po konzumaci těžko stravitelného jídla. Podobně funguje i umeocet, což je vlastně slaný nálev, do kterého se usušené švestičky nakládají, aby zde fermentovaly. Umeocet obsahuje kyselinu citronovou a další přírodní kyseliny, naopak v něm není kyselina octová, v pravém slova smyslu tedy o ocet nejde, ale tento název se pro něj ujal v angličtině (ume plum vinegar) i v dalších jazycích.
Ume švestičky na stromě, asi dva měsíce před sklizní.
Ještě v den sklizně se nasolují a potom nechávají několik dní sušit na slunci.
Jakmile jsou téměř usušené, naloží se do slaného nálevu a nechají kvasit. Z tohoto nálevu se nakonec stane umeocet.
Krásnou červeno-fialovou barvu umeoctu i švestičkám dodávají shizo listy, které se do nálevu také přidávají.