Jak se vyrábí umeocet

Jak se vyrábí umeocet

15.03. 2017 | Magazín

Umeocet je takový šikovný pomocník dva v jednom. Pokrm totiž nejen okyselí, ale také osolí, je v něm totiž okolo 20 % soli.

Umeocet je tradiční japonská specialita, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě jiného tamějšího tradičního produktu, švestiček umeboshi. Ty jsou považovány za důležitý léčivý a povzbuzující prostředek, pomáhají aktivovat metabolismus, ulevují při trávicích potížích, při pálení žáhy, po konzumaci těžko stravitelného jídla. Podobně funguje i umeocet, což je vlastně slaný nálev, do kterého se usušené švestičky nakládají, aby zde fermentovaly. Umeocet obsahuje kyselinu citronovou a další přírodní kyseliny, naopak v něm není kyselina octová, v pravém slova smyslu tedy o ocet nejde, ale tento název se pro něj ujal v angličtině (ume plum vinegar) i v dalších jazycích.

Ume švestičky na stromě, asi dva měsíce před sklizní.

Ume harvest

Ještě v den sklizně se nasolují a potom nechávají několik dní sušit na slunci. 

Jakmile jsou téměř usušené, naloží se do slaného nálevu a nechají kvasit. Z tohoto nálevu se nakonec stane umeocet. 

Krásnou červeno-fialovou barvu umeoctu i švestičkám dodávají shizo listy, které se do nálevu také přidávají. 

 

Aktuální číslo našich Dobrot

Dobroty 21 – podzim 2017

Přihlášení

Žádný strach, na e-mail vám pošleme obratem nové heslo.
Pokud vám nepřišlo, zkontrolujte si spamovou schránku.

Chci se přihlásit

Košík

Nákupní košík je prázdný.