Popis
Objevte kouzlo japonských ume švestiček nakládaných v mořské soli s listy shiso. Jsou skvělé jen tak a dodají exotickou chuť nejen salátům!
V Japonsku se pasta z těchto švestek používá tradičně k dochucení rýže. Z umeboshi se také připravuje celá řada chuťově specifických výrobků, jako jsou například bonbony, čaje. Při používání umeboshi švestek si dávejte pozor. Mají velmi silnou kysele slanou chuť a k dochucení jich proto stačí jen trocha. Umeboshi se často používají také v makrobiotice.
Švestičky Umeboshi - jak jsou u nás často nazývány, jsou peckovité plody stromu ume. Tento ovocný strom však ve skutečnosti je odrůdou meruňky. Při výrobě se nepoužívají žádná umělá barviva a jsou to právě listy Shiso, které barví švestičky na červeno.
Švestičky umeboshi se sklízejí na jaře. Ještě v den sklizně se nasolují a potom nechávají několik dní sušit na slunci. Jakmile jsou téměř usušené, naloží se do slaného nálevu, zatíží kameny a nechají kvasit. Červená tekutina, která se při kvašení švestiček vylučuje, se nazývá ume-su, v češtině se ujal název umeocet (i když tento produkt nemá s octem fakticky nic společného).
Složení
Ume švestky 72 %, mořská sůl, umeocet (ume švestičky, mořská sůl, Shiso), Shiso.Skladování
Skladujte na chladném a suchém místě. Chraňte před přímým slunečním světlem.