Popis
Jak použít miso pasty v kuchyni? Podívejte se na video.
Genmai miso je celosvětově velmi oblíbené – naše nejprodávanější miso. Narozdíl od misa shira, je vyráběné z neloupané hnědé rýže, zraje déle a chuťově je výraznější a slanější.
Tipy na použití:
- Miso polévka
50 g hlívy
20 g červené papriky
20 g žluté papriky
30 g cukety
80 g uzeného tofu na kostky
2 lžíce misa
120 g pohankových těstovin
1 lžíce olivového oleje
čerstvý koriandr
- Hlívu, papriky a cuketu nakrájejte na plátky a osmahněte na olivovém oleji.
- Směs zalijte vodou, přidejte tofu nakrájené na kostky a krátce povařte.
- Přidejte miso rozmíchané v troše vlažné vody a uvařené těstoviny.
- Podávejte s nasekaným koriandrem.
- Miso dresink se zázvorem
1 lžíce misa
2 lžíce šťávy z limetky
2 lžíce sezamového oleje
1 lžička strouhaného zázvoru
1 lžička utřeného česneku
1 rajče
svazek čerstvého koriandru
Vše rozmixujte tyčovým mixérem. - Miso-tahini dresink s javorovým sirupem
1–2 lžičky misa
4 lžíce sezamové pasty
2 lžíce javorového sirupu
1 lžíce jablečného octa
Vidličkou rozmíchejte do hladka. V případě potřeby nařeďte trochou teplé vody. Nechte uležet v lednici. - Jednoduchý dresink na salát
Smíchejte miso s olivovým olejem a jablečným octem. - Miso máslo
4 lžíce biomásla nebo biomargarínu
2 lžíce misa
Smíchejte miso s máslem nebo margarínem na hladkou směs.
Výborně se hodí na ještě horkou vařenou brokolici, chřest nebo fazolové lusky. - Zeleninové a masové vývary
Přidáním misa zvýrazníte chuť. - Dušené houby
Na konci dušení přidejte trochu misa – zahustí šťávu z hub a vytvoří lahodnou omáčku. - Marinády
Miso smíchejte podle chuti s medem nebo javorovým nebo agávovým sirupem.
Potřete surovinu směsí a pečte v troubě nebo grilujte.
Výborná je glazovaná cuketa, dýně nebo mrkev.
Co je to miso?
Miso je hnědá kvašená pasta, pro jejíž výrobu se používají sójové boby, sůl, fermentační činidlo a často také nějaký druh obiloviny. Existuje mnoho druhů misa. Obecně platí, že čím je miso tmavší, tím déle bylo fermentováno a tím intenzivnější je jeho chuť. Miso by nemělo projít varem.
Výroba misa:
- Sójové boby se uvaří, rozmačkají a naočkují fermentačním činidlem koji (Aspergillus oryzae).
- Některé druhy misa se namíchají s ječmenem nebo rýží.
- Přidá se voda, sůl a všechno se umístí do velkých dřevěných kádí.
- Kádě se přikryjí poklopem a zatíží až čtyřmi tunami kamenů poskládaných do kužele (takto uspořádané kameny vytvoří rovnoměrný tlak, který je potřeba pro správné zrání misa).
- Miso zraje za teploty okolí, která přirozeně během roku kolísá.
- Fermentační proces trvá různou dobu – hatcho miso zraje dva roky (tradičně musí zrát dvě zimy a dvě léta), ostatní druhy misa fementují přibližně rok, nejkratší dobu zraje shiro miso – pouze 7 dní.
Další druhy misa, které máme v nabídce:
shiro miso
hatcho miso
mugi miso
mugi miso bio
miso ječmen bio
miso rýže bio
Složení
SÓJOVÉ boby 61 %, hnědá rýže 26 %, mořská sůl, voda, fermentační činidlo (Aspergillus oryzae).Alergeny
Sója
Skladování
Skladujte na suchém a chladném místě. Chraňte před přímým slunečním zářením. Po otevření skladujte v uzavřeném obalu v chladničce.