Jak vyrobit listové těsto – fotopostup

Jak vyrobit listové těsto – fotopostup

25.08. 2017 | Magazín

Připravte si domácí veganské a celozrnné listové těsto, stojí to za to!

Suroviny

• 150 g hladké špaldové (nebo pšeničné) bílé mouky
• 150 g hladké špaldové (nebo pšeničné) celozrnné mouky
• 250 g tuku SOYA pro teplou a studenou kuchyni
• 100 ml studené vody
• 2 lžičky octa
• 2 lžičky vanilkové hrašky
• 1/4 lžičky soli


Zkoušeli jsme vyrobit listové těsto s různými druhy tuků včetně kokosového oleje. Tuk SOYA pro teplou a studenou kuchyni od Provamelu se nám však osvědčil nejvíc – s těstem se dá nejlépe pracovat a zároveň nejlépe lístkuje. Tuk od Provamelu není ztužovaný, margarínové konzistence se dociluje přidáním olejů, které jsou při pokojové teplotě přirozeně tuhé.

758001_2015_As


Postup

  1. Nejdříve si připravte první část těsta: smíchejte 250 g vychlazeného tuku SOYA s 50 g hladké bílé mouky a 50 g hladké celozrnné mouky. Směs důkladně promíchejte a dejte alespoň na 30 minut do lednice. 
  2. Připravte si druhou část těsta: smíchejte zbylou mouku, hrašku, vodu, ocet a sůl. Těsto důkladně hněťte, až docílíte hladké nelepivé konzistence. Nechte ho přikryté alespoň 15 minut odpočívat při pokojové teplotě. Poté postupujte podle klasických návodů na přípravu listového těsta:
  3. Těsto č. 2 rozválejte na plát velký asi 30×30 cm. Položte na něj těsto č. 1, které by mělo mít přibližně poloviční rozměr.
      
    Listove-testo1
  4. Všechny čtyři rohy těsta č. 2 přeložte směrem dovnitř, aby těsto č. 1 bylo zcela zabalené.
      
    Listove-testo2
  5. Vzniklou "obálku" rozválejte, aby se dala dál překládat.
             
    Listove-testo4
  6. Těsto přeložte ze dvou stran směrem dovnitř.
      
    Listove-testo5
  7. A ještě jednou přeložte.
      
    Listove-testo6
  8. Zabalte do potravinářské folie a vložte nejméně na hodinu do lednice.
  9. Po vyjmutí z lednice těsto vyválejte na stejně velký podlouhlý pás, jaký jste měli v bodu 5. Opět překládejte tak, aby vznikl balíček o čtyřech vrstvách (tedy opakujte bod 6 a 7). Zabalte do folie a vložte nejméně na hodinu do lednice.
  10. Znovu proveďte kroky 5, 6 a 7 a vložte opět nejméně na hodinu do lednice.
  11. Poté už můžete těsto zpracovávat – toto množství vyjde na 2 až 4 rukávy skvělého závinu.  

Aktuální číslo našich Dobrot

Dobroty 21 – podzim 2017

Přihlášení

Žádný strach, na e-mail vám pošleme obratem nové heslo.
Pokud vám nepřišlo, zkontrolujte si spamovou schránku.

Chci se přihlásit

Košík

Nákupní košík je prázdný.