Suroviny
• 150 g hladké špaldové (nebo pšeničné) bílé mouky
• 150 g hladké špaldové (nebo pšeničné) celozrnné mouky
• 250 g tuku SOYA pro teplou a studenou kuchyni
• 100 ml studené vody
• 2 lžičky octa
• 2 lžičky vanilkové hrašky
• 1/4 lžičky soli
Zkoušeli jsme vyrobit listové těsto s různými druhy tuků včetně kokosového oleje. Tuk SOYA pro teplou a studenou kuchyni od Provamelu se nám však osvědčil nejvíc – s těstem se dá nejlépe pracovat a zároveň nejlépe lístkuje. Tuk od Provamelu není ztužovaný, margarínové konzistence se dociluje přidáním olejů, které jsou při pokojové teplotě přirozeně tuhé.
Postup
- Nejdříve si připravte první část těsta: smíchejte 250 g vychlazeného tuku SOYA s 50 g hladké bílé mouky a 50 g hladké celozrnné mouky. Směs důkladně promíchejte a dejte alespoň na 30 minut do lednice.
- Připravte si druhou část těsta: smíchejte zbylou mouku, hrašku, vodu, ocet a sůl. Těsto důkladně hněťte, až docílíte hladké nelepivé konzistence. Nechte ho přikryté alespoň 15 minut odpočívat při pokojové teplotě. Poté postupujte podle klasických návodů na přípravu listového těsta:
- Těsto č. 2 rozválejte na plát velký asi 30×30 cm. Položte na něj těsto č. 1, které by mělo mít přibližně poloviční rozměr.
- Všechny čtyři rohy těsta č. 2 přeložte směrem dovnitř, aby těsto č. 1 bylo zcela zabalené.
- Vzniklou "obálku" rozválejte, aby se dala dál překládat.
- Těsto přeložte ze dvou stran směrem dovnitř.
- A ještě jednou přeložte.
- Zabalte do potravinářské folie a vložte nejméně na hodinu do lednice.
- Po vyjmutí z lednice těsto vyválejte na stejně velký podlouhlý pás, jaký jste měli v bodu 5. Opět překládejte tak, aby vznikl balíček o čtyřech vrstvách (tedy opakujte bod 6 a 7). Zabalte do folie a vložte nejméně na hodinu do lednice.
- Znovu proveďte kroky 5, 6 a 7 a vložte opět nejméně na hodinu do lednice.
- Poté už můžete těsto zpracovávat – toto množství vyjde na 2 až 4 rukávy skvělého závinu.