Recepty
Jarní veganské risotto
Tento tradiční italský pokrm jsme tentokrát připravovali s rýží natural – jde to a je výborné! Důležité je opravdu dlouhé namáčení rýže předem. Pokud budete chtít i parmazán, máme osvědčený způsob jak na něj ve veganské variantě, jednoduše rozmixujte kešu ořechy a přidejte k nim lahůdkové droždí a sůl.
- Veganský
- Středně obtížné
- 45 minut
Ingredience
Jak na to?
-
Rýži den předem namočte, zkrátí se tím doba vaření.
-
Do rozehřáté pánve přidejte ke dvěma lžícím vody a 1 lžíci oleje chřest nasekaný na špalíčky, promíchejte a párkrát prohoďte. Přidejte hrášek a nechte pár minut dusit, nakonec osolte.
-
V hlubší pánvi nechte na zbytku oleje zesklovatět najemno nakrájenou šalotku Přidejte najemno nakrájený česnek, nechte rozvonět a přisypte slitou rýži. Orestujte a zalijte čtvrtinou vroucího zeleninového vývaru. Nechte vařit, jakmile rýži vývar téměř pohltí, přidejte další čtvrtinu. Postup opakujte, dokud není rýže „al dente“. Osolte, opepřete, vmíchejte smetanu a minutu povařte. Vmíchejte blanšírovanou jarní zeleninu a prohřejte.
-
Podávejte zakápnuté olivovým olejem a podle chuti zasypané bylinkami a microgreens.
Tip:
Je vám líto jen tak vyhodit dřevnaté konce chřestu? Můžete si je uschovat do mrazáku a až přijde čas, použít je při přípravě jakéhokoli vývaru. Nebo z nich připravte čistě chřestový vývar a ten následně použijte jako základ pro chřestovou polévku.