Lahodná cizrnová musaka

Lahodná cizrnová musaka

  • Vegetariánský
  • Pro zkušené
  • 2 hodiny + namáčení a vaření cizrny
  • Přidat hodnocení

Ingredience

  • 350 g brambor
  • 1 lilek
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce oregana
  • olivový olej na vymazání formy
  • 500 ml biomléka
  • 50 g biomásla
  • trochu strouhaného muškátového oříšku
  • pepř podle chuti

Jak na to?

  1. Cizrnu připravte podle návodu. Vodu slijte, nechte cizrnu okapat v cedníku a poté ji pulzním mixérem rozmixujte na menší kousky.

  2. Neoloupané brambory dejte na 10 minut vařit, poté je nechte trochu vychladnout, oloupejte a nakrájejte na půl centimetru silné plátky.

  3. Do větší pánve nalijte olivový olej, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a 10 minut restujte za občasného míchání. K cibuli přidejte nasekaný česnek, tři bobkové listy, nové koření a dalších 5 minut restujte. Ke směsi přidejte rajčatový protlak, cizrnu, oregano, skořici a půl lžičky soli. Omáčku vařte dalších 5 minut.

  4. Připravte si bešamel: v hrnci rozehřejte máslo, když začne pěnit, přisypte mouku a za stálého promíchávání připravte světlou jíšku. Po malém množství postupně přilévejte mléko a promíchávejte metličkou dohladka. Přidejte dva bobkové listy a nechte provařit. Konzistence bešamelu by měla býti podobná krupicové kaši. Nakonec osolte a dochuťte muškátovým oříškem a pepřem podle chuti.

  5. Menší pekáček (cca 30×20 cm) vymažte olivovým olejem. Na dno vyskládejte brambory, osolte a lehce pokapejte olivovým olejem. Pokračujte vrstvou lilku nakrájeného na půl centimetru silné plátky, lehce osolte. Na lilek nalijte vrstvu rajčatové omáčky s cizrnou. Jako poslední bude vrstva bešamelové omáčky

  6. Dejte péct na 1 hodinu do trouby vyhřáté na 180 °C. Před krájením nechte musaku 15 minut odpočinout.

Musaku si můžete připravit i dopředu, druhý den je snad ještě lepší. Můžete také připravit dvojnásobnou porci a dát zamrazit. Bešamel samozřejmě může být i veganský – mléko použijte sójové nebo ovesné a máslo nahraďte rostlinným margarínem vhodným pro tepelnou úpravu.

Hodnocení zákazníků

Buďte první, kdo vloží recenzi k tomuto receptu.

Přidat recenzi

1 2 3 4 5 0 - nejhorší, 5 - nejlepší

Přidat recenziNechci přidat recenzi

Přihlášení

Žádný strach, na e-mail vám pošleme obratem nové heslo.
Pokud vám nepřišlo, zkontrolujte si spamovou schránku.

Chci se přihlásit

Košík

Nákupní košík je prázdný.