Recepty
Lahodná cizrnová musaka
- Vegetariánský
- Pro zkušené
- 2 hodiny + namáčení a vaření cizrny
Ingredience
Jak na to?
-
Cizrnu připravte podle návodu. Vodu slijte, nechte cizrnu okapat v cedníku a poté ji pulzním mixérem rozmixujte na menší kousky.
-
Neoloupané brambory dejte na 10 minut vařit, poté je nechte trochu vychladnout, oloupejte a nakrájejte na půl centimetru silné plátky.
-
Do větší pánve nalijte olivový olej, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a 10 minut restujte za občasného míchání. K cibuli přidejte nasekaný česnek, tři bobkové listy, nové koření a dalších 5 minut restujte. Ke směsi přidejte rajčatový protlak, cizrnu, oregano, skořici a půl lžičky soli. Omáčku vařte dalších 5 minut.
-
Připravte si bešamel: v hrnci rozehřejte máslo, když začne pěnit, přisypte mouku a za stálého promíchávání připravte světlou jíšku. Po malém množství postupně přilévejte mléko a promíchávejte metličkou dohladka. Přidejte dva bobkové listy a nechte provařit. Konzistence bešamelu by měla býti podobná krupicové kaši. Nakonec osolte a dochuťte muškátovým oříškem a pepřem podle chuti.
-
Menší pekáček (cca 30×20 cm) vymažte olivovým olejem. Na dno vyskládejte brambory, osolte a lehce pokapejte olivovým olejem. Pokračujte vrstvou lilku nakrájeného na půl centimetru silné plátky, lehce osolte. Na lilek nalijte vrstvu rajčatové omáčky s cizrnou. Jako poslední bude vrstva bešamelové omáčky
-
Dejte péct na 1 hodinu do trouby vyhřáté na 180 °C. Před krájením nechte musaku 15 minut odpočinout.
Musaku si můžete připravit i dopředu, druhý den je snad ještě lepší. Můžete také připravit dvojnásobnou porci a dát zamrazit. Bešamel samozřejmě může být i veganský – mléko použijte sójové nebo ovesné a máslo nahraďte rostlinným margarínem vhodným pro tepelnou úpravu.