Liší se i tím, že můžete misku obložit spoustou čerstvého ovoce a pevných toppingů, které si pak se smoothie promícháte. Oproti obyčejnému smoothie si tak velká část surovin ponechá původní tvar, chuť, barvu i konzistenci.
Poskládejte si svoje smoothie bowl
Základ smoothie: Na dně misky je vždy samotné smoothie. Pevné části i použitou tekutinu je potřeba vždy zvolit tak, aby byl výsledek přiměřeně hustý. Pokud je totiž smoothie příliš řídké, neudrží pak na sobě ovoce a další zdobení. Všechny suroviny společně rozmixujte.
1. SUROVINY PRO SPRÁVNOU HUSTOTU
- banány, mango, avokádo
- ovesné vločky (ale i jiné druhy – pohankové, špaldové, amarantové...)
- ořechová másla – zjemní, obohatí a přispějí ke správné hustotě, mandlové nebo kešu máslo jsou velmi jemné, výraznější je arašídové nebo zkuste ještě výraznější sezamové tahini nebo máslo z dýňového semínka
- chia semínka vytvoří ve spojení s tekutinou gel (plný rozpustné vlákniny) můžete přidat i jogurt, rostlinný nebo běžný
2. OVOCE A ZELENINA PRO BARVU A CHUŤ
- mražené ovoce také vylepší konzistenci – lesní plody, jahody
- pro barvu – čerstvý špenát, kadeřávek, ananas, broskve, meruňky, švestky
3. TEKUTINA
To vše rozmixujte do požadované konzistence s vybranou tekutinou:
- rostlinné nápoje (mandlové, sojové, ovesné, rýžové) nebo mléko
- ovocné džusy nebo čerstvě vylisované šťávy, zkusit můžete také 100% biošťávy Eden zředěné vodou
- kokosová voda
- kostky ledu (vylepší i konzistenci)
4. SUPER PŘÍSADY ALIAS NĚCO EXTRA
Aby bylo smoothie ještě zdravější, sladší, kořeněnější, barevnější nebo prostě nějak jinak lepší, přidávejte další suroviny:
- zázvor, čerstvé bylinky (např. koriandr), matcha, spirulina, kurkuma (ta působí protizánětlivě)
- kakao, karob (oba plné antioxidantů)
- kvalitní proteinové prášky
- sirupy nebo už dříve zmíněná ořechová másla
Obloha: použijte ingredience, které můžete snadno sníst zasyrova. Kromě hustoty smoothie si vždy pohlídejte i poměr smoothie a toppingů. Pokud je smoothie příliš a toppingů málo, připomíná taková miska spíše polévku. Pokud je naopak toppingů příliš, působí smoothie bowl příliš suše.
5. TOPPINGY
- čerstvé ovoce, strouhané ovoce nebo zelenina (např. mrkev)
- sušené ovoce, ořechy a semínka, kokos, ovoce sušené mrazem
- strouhaná čokoláda, kakaové boby
- vločky, granoly, corn flakes
- jogurty běžné i rostlinné
- ořechová másla
- sirupy, neutrální chuť má třeba agávový, k ochucení se naopak hodí datlový (náš oblíbenec), javorový, švestkový nebo vyslovená lahůdka agávový sirup s příchutí malin
Jak toppingy uspořádat? Tady si můžete vyhrát! Suroviny uspořádejte:
1) do proužků vedle sebe
2) půlměsíc nebo polovina misky
3) jen ve středu nebo naopak jen po okraji
4) zcela náhodně
Zelené smoothie – základ je z banánu, vloček, čerstvého špenátu a rostlinného nápoje, další suroviny doplňujte podle našeho postupu 1–6
Žluté smoothie – základ je z banánu, vloček, manga a rostlinného nápoje, pro barvu a zdraví jsme přidali trochu kurkumy
Fialové smoothie – základ je z banánu, vloček, jahod, borůvek a rostlinného nápoje