Popis
Amarant se řadí k pseudoobilovinám, což znamená, že mezi obilní trávy nepatří, ale v kuchyni se využívá úplně stejně. Zrno a z něj mletá mouka se využívají především v potravinářství, stejně jako listy. Někdy se ale používá i jako krmivo v zemědělství.
Rostlina, ze které amarant pochází, se nazývá laskavec. Ve Střední Americe byl Aztéky a Inky pěstován již 4000 let před naším letopočtem. Dnes se amarant převážně pěstuje v tropickém pásu, kde se zrno sklízí až třikrát ročně. Jedno zrnko má velmi malé rozměry i váhu.
Kukuřice je rostlina z čeledi lipnicovité, která může mít až šest metrů. Původně pochází z Jižní Ameriky, kde pěstuje již přes 5000 let. Od místních indiánů se kukuřice spolu s Kolumbem dostala do Evropy. Dnes je kukuřice po pšenici a rýži nejpěstovanější obilninou na světě. V Čechách ji na polích najdeme na jižní Moravě.
Kukuřice se využívá jako krmivo, dále jako surovina na výrobu cukru, oleje a škrobu. Některé druhy se pěstují jako zelenina. V potravinářství se z kukuřice vyrábí lupínky, mouka, krupice nebo kaše. Zvláště v rozvojových zemích je kukuřice cenným zdrojem obživy.
Složení
bramborový škrob, kukuřičná mouka, amarantová mouka 17 %, slunečnicový olej, bramborová mouka, posyp rajče 4 % (dextróza, sušený glukózový sirup, sůl, sušená zelenina [rajče, cibule], regulátor kyselosti [octan sodný], cukr, kyseliny [kyselina citronová], kyselina jablečná, paprikový extrakt, protispékavá látka [oxid křemičitý]), sůl, bazalka 0,1 %.Skladování
skladujte na suchém místě při pokojové teplotě. Otevřené balení vždy dobře uzavřete, uložte na suchém a tmavém místě a spotřebujte do dvou dnů.