Na mlsání
- vytvořte si svou domácí směs se semínky a sušeným ovocem
- připravte si slanou pochoutku (v odstavci Pražené ořechy), koření můžete použít jakékoli – červenou papriku, chilli, pepř, provensálské koření, kari nebo můžete přidat cukr či sirup (javorový, agávový, datlový…) a opražit ořechy nasladko
- vyzkoušejte naše skvělé kešu chipsy, recept v Dobrotách zima 2016/17
Jen tak přisypte
- do salátu, rizota nebo těstovin – rozsekané nebo celé do jogurtu a kaší
- do náplní na quiche, do nákypů a zapečených jídel – skvěle se hodí namočené vlašské nebo pekanové ořechy, ale i všechny ostatní; ořechy dobře ladí s houbami, pohankou, pečenou zeleninou, špenátem, zelím, uzeným tofu a tempehem
Slané náplně, sypání, „parmezán“
- mleté ořechy výborně fungují jako součást náplní do ravioli, tortellini nebo pirohů, viz náš recept v Dobrotách zima 2016/17, také např. na přípravu plněných žampionů
- nahrubo namleté ořechy smíchejte se solí a libovolným kořením a posypte jimi pokrmy k zapékání nebo gratinování
- výborný kešu parmezán – 100 g namletých kešu smíchejte s 3 lžícemi lahůdkového droždí a solí podle libosti
Drobenka & základ na cheesecake
- rozmixujte 50 g ořechů (hodí se kterékoli, můžete také kombinovat se semínky), 150 g ovesných vloček, 6 lžic rýžového sirupu a 4 lžíce kokosového oleje
Smoothies
- pro krémovější chuť si ořechy dopředu namočte, pro výraznější oříškovou chuť je lehce opražte, hodí se do zeleninových i ovocných smoothies
Slané pomazánky
- rozmixujte ořechy (hodí se všechny druhy, výborně funguje kešu) s lahůdkovým droždím, s orestovanou nebo pečenou zeleninou, uvařenou luštěninou, vločkami, tofu, tempehem
- recept na kešu pomazánku v Dobrotách zima 2016/17
Sladké krémy
- použijte kterýkoli druh ořechů, pro krém jemné neutrálnější chuti kombinujte půl napůl s kešu
- umixujte hrubší pomazánku nebo mixujte déle, abyste vytvořili hladký krém (máslo)
- oslaďte oblíbeným sirupem, můžete přidat skořici, vanilku, kakao, karob, kardamom, lahodný datlový krém získáte smícháním datlového sirupu, rozmixovaných ořechů a ořechového másla
- hodí se na dorty, muffiny, na ranní kaši, jako sladký dip k ovoci
- vyzkoušejte nugátový krém, recept najdete v Dobrotách léto 2016
Majonézy, dresinky
- recept na kešu majonézu najdete v Dobrotách zima 2016/17
Pečení
- do těsta na chleba, dalamánky, krekry, muffiny
- můžete použít syrové, namočené i upražené ořechy, do chleba klidně celé, jinak rozmixované na kousky, drť nebo mouku
- recept na mrkvový dort s ořechy v Dobrotách zima 2016/17
- oříšky se výborně uplatní v cookies, a to ve všech podobách od nasekaných ořechů až po máslo, naše recepty najdete na str. xx
Placičky, burgry, sekaná
- opět použijte celé nebo nasekané
- recept na fazolovo-ořechové čevabčiči v Dobrotách zima 2016/17
Pesto
- ideální jsou samozřejmě pinie, ale můžete použít i vlašské nebo kešu a také konopné semínko
- kombinujte s bazalkou, hladkolistou petrželkou, špenátem
Nepečené dezerty
- rozmixujte oříšky, semínka a sušené ovoce na hladké těstíčko a vytvarujte kuličky, které můžete obalit v namletých oříšcích, kokosu, karobu
Granola
- smíchejte vločky, libovolné oříšky, semínka, sušené ovoce, přidejte oblíbený sirup a olej, za občasného promíchání pečte 60 minut při 110 °C
Zahušťování
- dají se použít mouky ze všech ořechů, výborně zahušťuje kešu, které obsahuje víc sacharidů než ostatní ořechy
Raw pudink
- z ořechového mléka a chia semínek, doslaďte libovolným sirupem
Kešu sýr
- z kešu se dá vyrobit čerstvý veganský sýr, který chutná mnohem lépe než jakákoli kupovaná verze, recept najdete v Dobrotách léto 2016
* S ořechovým máslem
- můžete mazat na chleba, přidat do snídaňových kaší nebo do těst, potřít jimi lívanečky a palačinky, přimíchat do jogurtů a do smoothies (výborné s banánem a kakaem nebo karobem)
- na pečení sladkých moučníků (cookies, bábovky, koláče), může jím nahradit část nebo všechen tuk v těstě
- máslo můžete ochutit – viz sladké krémy, výborný krém na muffiny také vyrobíte smícháním arašídového másla s krémovým sýrem typu Matylda, Lučina nebo s bílým tofu
- na přípravu dresinků
- do asijských jídel typu curry, do směsí se zeleninou – máslo dodá pokrmu příjemnou bohatost
* S ořechovým mlékem
- s granolou, na přípravu kaší, na lívancové nebo palačinkové těsto, na přípravu pudinku, na výrobu zmrzliny, na přípravu krémů
- oříšková mléka chutnají výborně ochucená sirupem, vanilkou nebo skořicí, zkuste aromatický zimní nápoj – mléko svařte s kořením (kardamom, hřebíček, zázvor, skořice) a oslaďte trochou medu
* Se sušeným mandlovým mlékem Ecomil
- krém do dortů: smíchejte 40 g mandlového prášku, 20 g medu a 2–4 lžičky vody a rozmíchejte na krém
- marcipán: 50 g mandlového prášku, 20 g medu, 1 lžičku vody, 1 lžičku ořechového oleje (mandlového, vlašského) promíchejte do konzistence modelíny (můžete přidat i vanilkový extrakt), dejte na chvíli odpočinout do lednice; co s ním dále: obarvěte jej novými přírodními barvivy Biovegan, tvořte figurky, nápisy, zvířátka, tvary (skvělá zábava pro děti a skvělý jedlý dárek), vyválejte na pomoučené (mandlovým práškem nebo mandlovou moukou) ploše plát na pokrývání dortů