Ořechy – tipy na použití

Ořechy – tipy na použití

06.01. 2017 | Magazín

Ořechy se dají v kuchyni použít na spoustu různých způsobů. Naše nejoblíbenější najdete v tomto přehledu.

Na mlsání

  • vytvořte si svou domácí směs se semínky a sušeným ovocem
  • připravte si slanou pochoutku (v odstavci Pražené ořechy), koření můžete použít jakékoli – červenou papriku, chilli, pepř, provensálské koření, kari nebo můžete přidat cukr či sirup (javorový, agávový, datlový…) a opražit ořechy nasladko
  • vyzkoušejte naše skvělé kešu chipsy, recept v Dobrotách zima 2016/17

Jen tak přisypte

  • do salátu, rizota nebo těstovin – rozsekané nebo celé do jogurtu a kaší
  • do náplní na quiche, do nákypů a zapečených jídel – skvěle se hodí namočené vlašské nebo pekanové ořechy, ale i všechny ostatní; ořechy dobře ladí s houbami, pohankou, pečenou zeleninou, špenátem, zelím, uzeným tofu a tempehem

Slané náplně, sypání, „parmezán“

  • mleté ořechy výborně fungují jako součást náplní do ravioli, tortellini nebo pirohů, viz náš recept v Dobrotách zima 2016/17, také např. na přípravu plněných žampionů
  • nahrubo namleté ořechy smíchejte se solí a libovolným kořením a posypte jimi pokrmy k zapékání nebo gratinování
  • výborný kešu parmezán – 100 g namletých kešu smíchejte s 3 lžícemi lahůdkového droždí a solí podle libosti

Drobenka & základ na cheesecake

  • rozmixujte 50 g ořechů (hodí se kterékoli, můžete také kombinovat se semínky), 150 g ovesných vloček, 6 lžic rýžového sirupu a 4 lžíce kokosového oleje

Smoothies

  • pro krémovější chuť si ořechy dopředu namočte, pro výraznější oříškovou chuť je lehce opražte, hodí se do zeleninových i ovocných smoothies

Slané pomazánky

  • rozmixujte ořechy (hodí se všechny druhy, výborně funguje kešu) s lahůdkovým droždím, s orestovanou nebo pečenou zeleninou, uvařenou luštěninou, vločkami, tofu, tempehem
  • recept na kešu pomazánku v Dobrotách zima 2016/17

Sladké krémy

  • použijte kterýkoli druh ořechů, pro krém jemné neutrálnější chuti kombinujte půl napůl s kešu
  • umixujte hrubší pomazánku nebo mixujte déle, abyste vytvořili hladký krém (máslo)
  • oslaďte oblíbeným sirupem, můžete přidat skořici, vanilku, kakao, karob, kardamom, lahodný datlový krém získáte smícháním datlového sirupu, rozmixovaných ořechů a ořechového másla
  • hodí se na dorty, muffiny, na ranní kaši, jako sladký dip k ovoci
  • vyzkoušejte nugátový krém, recept najdete v Dobrotách léto 2016

Majonézy, dresinky

Pečení

  • do těsta na chleba, dalamánky, krekry, muffiny
  • můžete použít syrové, namočené i upražené ořechy, do chleba klidně celé, jinak rozmixované na kousky, drť nebo mouku
  • recept na mrkvový dort s ořechy v Dobrotách zima 2016/17
  • oříšky se výborně uplatní v cookies, a to ve všech podobách od nasekaných ořechů až po máslo, naše recepty najdete na str. xx

Placičky, burgry, sekaná

Pesto

  • ideální jsou samozřejmě pinie, ale můžete použít i vlašské nebo kešu a také konopné semínko
  • kombinujte s bazalkou, hladkolistou petrželkou, špenátem

Nepečené dezerty

  • rozmixujte oříšky, semínka a sušené ovoce na hladké těstíčko a vytvarujte kuličky, které můžete obalit v namletých oříšcích, kokosu, karobu

Granola

  • smíchejte vločky, libovolné oříšky, semínka, sušené ovoce, přidejte oblíbený sirup a olej, za občasného promíchání pečte 60 minut při 110 °C

Zahušťování

  • dají se použít mouky ze všech ořechů, výborně zahušťuje kešu, které obsahuje víc sacharidů než ostatní ořechy

Raw pudink

  • z ořechového mléka a chia semínek, doslaďte libovolným sirupem

Kešu sýr

  • z kešu se dá vyrobit čerstvý veganský sýr, který chutná mnohem lépe než jakákoli kupovaná verze, recept najdete v Dobrotách léto 2016

* S ořechovým máslem

  • můžete mazat na chleba, přidat do snídaňových kaší nebo do těst, potřít jimi lívanečky a palačinky, přimíchat do jogurtů a do smoothies (výborné s banánem a kakaem nebo karobem)
  • na pečení sladkých moučníků (cookies, bábovky, koláče), může jím nahradit část nebo všechen tuk v těstě
  • máslo můžete ochutit – viz sladké krémy, výborný krém na muffiny také vyrobíte smícháním arašídového másla s krémovým sýrem typu Matylda, Lučina nebo s bílým tofu
  • na přípravu dresinků
  • do asijských jídel typu curry, do směsí se zeleninou – máslo dodá pokrmu příjemnou bohatost

* S ořechovým mlékem

  • s granolou, na přípravu kaší, na lívancové nebo palačinkové těsto, na přípravu pudinku, na výrobu zmrzliny, na přípravu krémů
  • oříšková mléka chutnají výborně ochucená sirupem, vanilkou nebo skořicí, zkuste aromatický zimní nápoj – mléko svařte s kořením (kardamom, hřebíček, zázvor, skořice) a oslaďte trochou medu

* Se sušeným mandlovým mlékem Ecomil

  • krém do dortů: smíchejte 40 g mandlového prášku, 20 g medu a 2–4 lžičky vody a rozmíchejte na krém
  • marcipán: 50 g mandlového prášku, 20 g medu, 1 lžičku vody, 1 lžičku ořechového oleje (mandlového, vlašského) promíchejte do konzistence modelíny (můžete přidat i vanilkový extrakt), dejte na chvíli odpočinout do lednice; co s ním dále: obarvěte jej novými přírodními barvivy Biovegan, tvořte figurky, nápisy, zvířátka, tvary (skvělá zábava pro děti a skvělý jedlý dárek), vyválejte na pomoučené (mandlovým práškem nebo mandlovou moukou) ploše plát na pokrývání dortů

 

Aktuální číslo našich Dobrot

Dobroty 21 – podzim 2017

Přihlášení

Žádný strach, na e-mail vám pošleme obratem nové heslo.
Pokud vám nepřišlo, zkontrolujte si spamovou schránku.

Chci se přihlásit

Košík

Nákupní košík je prázdný.