Recepty
Plněné bramborové knedlíky s pečeným zelím
Pečené zelí hraje hlavní roli tohoto pokrmu a činí ho tak doslova svátečním. Je skvěle ochucené, stejné ingredience doporučujeme použít i tehdy, když si zelí nastrouháte a připravujete klasickým dušením.
- Veganský
- Středně obtížné
- 90 minut
Ingredience
Jak na to?
-
Zelí očistěte a nakrájejte podélně na šestiny nebo osminy tak, aby ještě zůstaly spojené košťálem, který následně seřízněte tak, aby se listy zelí nerozpadly. Ve velké pánvi nebo pekáči rozehřejte olej, přidejte díly zelí a zprudka je opečte z obou stran. Listy zelí by měly být v místě kontaktu s pánví opravdu opečené do hněda.
-
Opečené zelí ochuťte umeoctem, podlijte vodou, přidejte sirup, kmín a pepř. Pečte odkryté v troubě předehřáté na 160 °C asi 30-45 minut, do změknutí. V průběhu pečení zelí několikrát podlijte tekutinou ze dna pekáče.
-
Připravte si náplň do knedlíků. V pánvi nechte na oleji zesklovatět cibuli a česnek pokrájené nadrobno, přidejte kmín, sůl, tofu pokrájené na malé kostičky a společně orestujte pěkně dozlatova.
-
Oloupejte cibuli, podélně nakrájejte na dílky, osolte a osmažte dozlatova. Poté ji dejte na ubrousek, tuk uchovejte k polévání knedlíků a osmaženou cibulku na zdobení.
-
Pro přípravu knedlíků nastrouhejte uvařené brambory najemno a zapracujte do nich sůl a polohrubou mouku. Podle potřeby přidejte mouku navíc, aby těsto nelepilo. Vytvořte válce, ze kterých odkrojujte menší díly, vytvarujte placičky, naplňte je připravenou náplní a uzavřete. Vložte do vroucí vody a vařte asi 15 minut. Knedlíky servírujte se zelím a smaženou cibulkou.