Popis
Mléčná kulatozrnná rýže s vyšším obsahem škrobu, pěstovaná v Itálii. Po uvaření je mírně lepkavá, měkká a dosahuje až krémové konzistence. Hodí na klasickou mléčnou rýži, jemné dezerty a mletá je ideální i do sladkých kaší.
Na rozdíl od italské rýže na risotto (například arborio) je mléčná rýže měkčí a lepkavější, dosahuje hutné, až krémové konzistence, ideální právě na dezerty.
Recept na sütlaç (tradiční turecký rýžový pudink)
Na rýži
50 g krátkozrnné rýže
110 ml vody (jen tolik, aby pokryla rýži)
Na pudink
80 g cukru
450 ml čerstvého plnotučného mléka
100 ml smetany ke šlehání
1 dezertní lžíce kukuřičného škrobu
1 dezertní lžíce vanilkového extraktu (nebo 1 sáček vanilkového cukru)
1 lžička mleté skořice (na ozdobu)
Postup
- Dejte rýži a vodu do středně velkého hrnce. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud se voda nevsákne a rýže nezměkne.
- Přilijte mléko, ale asi 30 ml si nechte stranou. Přidejte cukr a smetanu a promíchejte. Přiveďte k varu.
- Zbylé mléko smíchejte s kukuřičným škrobem a rozmíchejte dohladka. Snižte teplotu na střední stupeň a postupně za stálého míchání přilévejte škrobovou směs. Vařte asi 15 minut, dokud pudink nezhoustne a nezíská krémovou konzistenci.
- Rozdělte sütlaç do čtyř malých zapékacích misek a případně posypte skořicí. Nechte chvíli zchladnout, aby se na povrchu vytvořila tenká vrstva.
- Předehřejte troubu na grilovací režim a misky vložte pod gril, dokud povrch nezačne bublat a neztmavne.
- Nechte vychladnout, dejte na pár hodin do lednice a servírujte přímo v miskách.
Složení
Kulatozrnná rýže* loupaná. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíSkladování
Skladujte v suchu s chladu.