Popis
Tahini z praženého sezamového semínka se špetkou soli v bio kvalitě. Bez něj by se neobešel žádný hummus neboli cizrnová pomazánka, která se mixuje z cizrny, sezamového semínkového másla a dalšího koření. Tahini výborně chutná na pečivu, vyšleháte z něj krémový dresing na salát, můžete jej použít pro zjemnění polévek a různých omáček, jako dip k nakrájemnému ovoci či zelenině nebo mlsat jen tak na lžičku.
O sezamu a tahini se toho hodně dozvíte v našich časopisech Dobroty léto 2016 a Dobroty léto 2013.
Využití:
- dresink - dva skvělé recepty najdete v Dobrotách léta 2016 na str. 18 a v Dobrotách z léta 2013 na str. 6
- pomazánka (hummus) - rozmixujte uvařenou cizrnu, česnek, citrónovou šťávu, tahini, sůl jablečnou šťávu, olej, zasypte mletým koriandrem a zalijte navrch třeba kečupem
- náhrada másla - pokud nechcete konzumovat běžné máslo, tahini vám ho skvěle nahradí
- polévky - polévku můžete ozvláštnit 2 lžícemi tahini
- placky - svoje oblíbené placky, například ovesné, můžete obohatit lžící tahini
- omáčka - smíchejte 3 - 4 lžíce citronové šťávy se sezamovou pastou, rozetřeným česnekem, ochuťte solí a pepřem, podávejte k masu nebo pečené zelenině
Pasta ze sezamu je určitě nejběžnější semínkové máslo. Může být z loupaného i neloupaného sezamu, solená i bez soli. Z loupaných semínek se tahini používá především v Evropě a na Blízkém Východě, z neloupaných je oblíbená spíše ve východní Asii. Sezamové máslo má původ až ve starověké Persii a v Izraeli bylo dokonce považována za svaté jídlo. Vyrábí se z něj tradiční chalva, hummus nebo falafel.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Složení
Pražené SEZAMOVÉ semínko*, jedlá sůl mořská. *BIO. Může obsahovat stopy arašídů a skořápkových plodů.Alergeny
Sezam
Skladování
Skladujte při pokojové teplotě na tmavém místě. Po otevření skladujte v chladničce.