Popis
O sezamu a tahini se toho hodně dozvíte v našich časopisech Dobroty léto 2016 a Dobroty léto 2013.
Využití:
- datlová poleva - recept na tuto delikatesu najdete v časopise Dobroty léto 2016 na str. 15
- dresink - dva skvělé recepty najdete v Dobrotách léta 2016 na str. 18 a v Dobrotách z léta 2013 na str. 6
- pomazánka (hummus) - rozmixujte uvařenou cizrnu, česnek, citrónovou šťávu, tahini, sůl jablečnou šťávu, olej, zasypte mletým koriandrem a zalijte navrch třeba kečupem
- náhrada másla - pokud nechcete konzumovat běžné máslo, tahini vám ho skvěle nahradí
- polévky - polévku můžete ozvláštnit 2 lžícemi tahini
- placky - svoje oblíbené placky, například ovesné, můžete obohatit lžící tahini
- omáčka - smíchejte 3 - 4 lžíce citronové šťávy se sezamovou pastou, rozetřeným česnekem, ochuťte solí a pepřem, podávejte k masu nebo pečené zelenině
- nasladko - zkuste třeba smíchat tahini s javorovým nebo rýžovým sirupem, přidejte trochu skořice a servírujte s jablky nakrájenými na měsíčky
Pasta ze sezamu je určitě nejběžnější semínkové máslo. Může být z loupaného i neloupaného sezamu, solená i bez soli. Pasta bez soli má nejširší využití, můžete ji použít i nasladko. Z loupaných semínek se tahini používá především v Evropě a na Blízkém Východě, z neloupaných je oblíbená spíše ve východní Asii. Sezamové máslo má původ až ve starověké Persii a v Izraeli bylo dokonce považována za svaté jídlo. Vyrábí se z něj tradiční chalva, hummus nebo falafel.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Složení
Pražené loupané SEZAMOVÉ semínko*. *BIO. Může obsahovat stopy arašídů a skořápkových plodů.Alergeny
Sezam
Skladování
Skladujte při pokojové teplotě na tmavém místě. Po otevření skladujte v chladničce.