4 originální letní recepty: buďte hvězdou letního vaření

4 originální letní recepty: buďte hvězdou letního vaření

05.06. 2018

Originální recepty, se kterými v létě snadno a rychle oslníte všechny strávníky – nejlepší domácí ovocné nanuky, jahodový krambl s mandlovou drobenkou, lahodný hummus se semínky a salátem a kuskus s grilovanou zeleninou.

Suroviny na přípravu receptů seženete až do konce června za výjimečné ceny v letní akci, která probíhá ve více než 300 prodejnách po celé ČR.

1. Nejlepší jednoduché ovocné nanuky

Přebývají vám doma jahody a třešně? Nadělejte z nich zmrzlinu a děti vás budou milovat. Zkusit můžete třeba duhové ovocné nanuky! Ty nejenom báječně vypadají, ale chutnají jako z pohádky. Jak na to? Podívejte se na videorecept na nejlepší jednoduché ovocné nanuky:

Postup

  • 300 g ovoce očistěte, dejte do mixéru spolu se 5 lžícemi sirupu a rozmixujte na pyré. Naplňte formičky do ⅓, dejte na cca 1 hodinu zatuhnout do mrazáku.
  • Do pyré přidejte 75 ml smetany, rozmixujte a nalijte do formiček do druhé třetiny. Opět dejte na hodinu ztuhnout do mrazáku. Do zbytku pyré nalijte znovu 75 ml smetany, naplňte formičky po okraj, nechte pořádně zmrznout, nejlépe přes noc.

TIP.: Aby šly hotové nanuky vyndat, namočte je na chviličku do horké vody.

2. Krambl: nejjednodušší výborný moučník z ovoce

Další způsob, jak si poradit s množstvím ovoce, je pečení. Vyzkoušejte místo tradičního ovocného koláče jednoduchý krambl! Ušetříte čas na přípravě a ještě budete za hvězdu. Krambl je totiž poklad mezi moučníky – je výborný, jednoduchý na přípravu a díky použití vloček a sirupu dokonce zdravější než většina klasických moučníků. Podívejte se, jak na jahodový krambl s mandlovou drobenkou:

Postup

TIP.: Zapékejte v malých jednoporcových mističkách, podávejte s bio kysanou smetanou, ozdobte lístečkem máty.

3. Rychlá, lehká a osvěžující večeře – hummus se semínky a salátem 

Nemáte chuť v teple vyvařovat? Vsaďte na hummus a připravte si ho se salátkem. Dobře se najíte a v kuchyni moc času nestrávíte. Cirzna vás krásně zasytí a dodá bílkoviny a lněné semínko potřebné živiny včetně omega 3. Jak na to, najdete ve videoreceptu na hummus se semínky a salátem:

Postup

  • Připravte si hummus: 2 plechovky cizrny sceďte a nálev uschovejte. 2 lžíce lněného semínka pomelte v mlýnku nebo v mixéru. Cizrnu, 2 stroužky česneku, ⅔ lnu, 50 g tahini, 40 ml olivového oleje a 2 lžíce nálevu dejte do mixéru a rozmixujte na hladké pyré. Konzistenci případně upravte dalším nálevem z cizrny. Dochuťte 2 lžícemi citronové šťávy, solí a pepřem.
  • Připravte si salát: jednu okurku oloupejte a zbavte středu se semínky, nakrájejte na dílky a dejte do cedníku. Osolte a nechte vykapat, poté osušte.
  • Do mísy dejte nasolenou okurku, 300 g nakrájených rajčat a půlku červené cibule nakrájené na tenké plátky. Zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou, vmíchejte hrst nasekané petržele. Dochuťte solí, pepřem a promíchejte.
  • Na talíře rozdělte hummus, poklaďte salátem, zakápněte olivovým olejem, ozdobte lněným semínkem.

4. Tip na grilování: kuskus s grilovanou zeleninou

Kuskusem s grilovanou zeleninou oslníte hosty při každém letním grilování. Kuskus stačí zalít horkou vodou a zeleninu můžete ogrilovat společně venku a užít si spoustu legrace. Jak na to vám prozradí videorecept:

Postup

  • 250 g kuskusu dejte do širší misky, zalijte osolenou vroucí vodou a promíchejte. Zakryjte a nechte nabobtnat 20 minut, poté nakypřete vidličkou.
  • Jednu cuketu a jeden lilek nakrájejte na plátky, ogrilujte spolu s 300 g rajčátek na rozehřátém grilu nebo grilovací pánvi potřené trochou oleje. Nasucho ogrilujte 2 barevné papriky ze všech stran, dokud na nich nevyskočí černé puchýře. Dejte stranou do misky, zakryjte a nechte zapařit.
  • Z papriky nožem seškrábejte slupku a odstraňte vnitřek, nakrájejte na kousky. Lilek a cuketu také nakrájejte na menší kousky. Hrst petrželky očistěte a nahrubo nasekejte.
  • Ve větší míse smíchejte 3 lžíce miso pasty, 5 lžic oleje a 3 lžíce octa. Do tekuté směsi zamíchejte 50 g piniových oříšků a 10 nadrobno pokrájených datlí. Přidejte kuskus a opět promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte zeleninu a petrželku. Před podáváním nechte chvíli odležet.

Aktuální číslo našich Dobrot

Dobroty 23 – jaro-léto 2018

Okuste dobroty, zdravé recepty a slevy přímo na vašem e-mailu.

Přihlášení

Žádný strach, na e-mail vám pošleme obratem nové heslo.
Pokud vám nepřišlo, zkontrolujte si spamovou schránku.

Chci se přihlásit

Košík

Nákupní košík je prázdný.