Dýňová miso polévka - videorecept

Dýňová miso polévka - videorecept

Sdílejte

Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest

Miso polévka nejen zahřeje, ale je také pomocníkem při posilování imunity. Díky mořským řasám a miso pastě také přispívá k detoxikaci organizmu. Její příprava je navíc opravdu jednoduchá.

  • Veganský, vegetariánský, bezlepkový
  • Snadné
  • 30 minut + namáčení řas
  • Přidat hodnocení

Ingredience

  • 1 litr vody
  • 300 g dýně hokaido
  • 300 g hedvábného tofu
  • 50 g jarní cibulky

Jak na to?

  1. Do hrnce s vodou přidejte řasu kombu, přikryjte pokličkou a dejte alespoň na 2 hodiny, ale ještě lépe na 6 hodin do lednice. Poté řasu vyjměte (můžete ji použít v jiném jídle, ale přímo v miso polévce ji v Japonsku nepoužívají). Vzniklý výluh se nazývá dashi.

  2. Dýni hokaido rozkrojte, odstraňte vnitřní část obsahující semínka a pokrájejte dýni na kostičky.

  3. Řasu wakame nalámejte nebo nastřihejte nůžkami na menší kousky a dejte namočit na 15 minut do hrnku studené vody. Poté vodu slijte.

  4. Dýni přidejte do hrnce k dashi, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte do změknutí, trvá to asi 15 minut. Poté plamen ztlumte, abyste polévku udržovali pod bodem varu.

  5. Miso dejte do naběračky, do ní naberte trochu tekutiny z hrnce, miso v ní vidličkou nebo metličkou rozmíchejte a vraťte zpět do polévky. Sporák vypněte.

  6. Přidejte jarní cibulku pokrájenou na tenká kolečka, namočenou řasu wakame a tofu pokrájené na kostky (opatrně, aby se tofu nepolámalo).

  7. Ochutnejte, zda vám polévka připadá příjemně slaná. Kdyby byla slaná příliš, přidejte trochu horké vody. Jestliže je naopak slabá, přidejte ještě trochu misa.

Tipy na přípravu miso polévky:

Základem každé miso polévky je vývar dashi. Připravuje se z mořských řas a tuňáka, ve vegetariánské verzi jen z mořských řas. Na 1 l vody je potřeba 30 g mořské řasy kombu. Dashi se dá připravit jako běžný vývar, tedy povařením řasy, nebo zastudena jako výluh, jak jsme to udělali v našem receptu.

Hotové dashi přiveďte k varu a přidejte další suroviny – kořenovou zeleninu, brambory nebo v našem případě dýni. Když jsou všechny suroviny měkké, rozmíchejte v polévce miso, na 1 litr polévky budete potřebovat 75–100 g. Rozeznává se několik druhů této slané pasty, obecně platí, že čím je miso tmavší, tím je jeho chuť intenzivnější.

Po přidání misa by se polévka už neměla vařit, proto nakonec přidávejte ty suroviny, které stačí jen prohřát – tofu, zelenou cibulku nebo listovou zeleninu. 

 

Hodnocení zákazníků

Buďte první, kdo vloží recenzi k tomuto receptu.

Produkty mohou hodnotit pouze přihlášení uživatelé, prosím přihlaste se.

Přihlásit

Přihlášení

Tyto stránky jsou chráněny pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Žádný strach, na e-mail vám pošleme obratem nové heslo.
Pokud vám nepřišlo, zkontrolujte si spamovou schránku.

Chci se přihlásit

Košík

Nákupní košík je prázdný.