Agar a zdraví
Z výživového hlediska je agar především rozpustná vláknina, podobně jako vláknina v chia semínkách nebo lněném semínku. Pro ni je typické právě to, že po kontaktu s vodou nabobtná a vytváří gelovitou hmotu. Rozpustná vláknina je mimořádně důležitá pro zdravou střevní mikroflóru (ve střevě funguje jako potrava pro prospěšné bakterie) a tedy pro celkové zdraví a imunitu. Navíc agar obsahuje poměrně hodně minerálů (jód, vápník, železo) a kyselinu listovou. Díky tomu, že v agaru nejsou prakticky žádné bílkoviny, tuky ani stravitelné sacharidy, má agar velmi nízkou kalorickou hodnotu. Kdo by řekl, že takový agarový pohár je vlastně lék?
Agar-agar je bez chuti a bez zápachu a funguje výborně. Prostě má tolik předností, že není důvod používat želatinu, která je sice bohatá na kolagen, ale vyrábí se z jatečního odpadu.
Jak se agar vyrábí
Agar-agar vzniká povařením červené mořské řasy tengusa, vzniklý vývar má po zchladnutí gelovitou konzistenci a nakonec zcela ztuhne. Tato tuhá hmota se poté nakrájí na dlouhé úzké hranoly, které se pak protlačují skrz speciální formu.
Vzniklé "špagety" se pokládají na rohože, kde dva týdny schnou na slunci.
Schnutí musí probíhat vždy v zimě, kdy je největší rozdíl mezi denní a noční teplotou.
Po 14 dnech je agar hotový. Nyní se už jen pokrájí na tyčinky, namele buď na vločky nebo ještě drobněji na prášek a balí se.