Popis
Agar je usušený vývar z mořských řas tengusa. Tekutina, která povařením řas vznikne, má po zchladnutí gelovitou konzistenci. Tato hmota se rozprostře na speciální rohože a suší 14 dnů na slunci a mrazu (agar se vyrábí vždy v zimě). Usušený agar se pak buď jen pokrájí na malé tyčinky nebo namele.
Tipy:
- Ve formě vloček ji nemusíte dopředu namáčet, stačí ji povařit ve vodě. Vznikne želatina, která funguje naprosto spolehlivě. Pokud chcete vytvořit obzvlášť hladký krém, je dobré vločky alespoň na 30 minut namočit.
- Tuhost agaru si ověříte tak, že při vaření kápnete trochu tekutiny na talířek a dáte do lednice. Agar by měl ztuhnout během chvilky. Pokud je řídký, dosypte vločky a dál vařte. Pokud je moc tuhý, přidejte trochu tekutiny.
- Agar můžete vařit v jakékoliv tekutině – ovocné šťávě, džusu, rostlinném i kravském mléce, na slano ve vývaru...
- Dá se bez problému dochucovat kyselými surovinami jako je citron nebo ocet, ale vyvarujte se kombinaci s vinným octem – agar špatně houstne.
Recepty:
- Džem – 500 g ovoce rozmixujte nebo rozmačkejte a přiveďte k varu, přidejte předem namočené 2 lžíce agaru a vařte jej, dokud se nerozpustí. Nakonec oslaďte podle chuti – třeba agávovým sirupem. Skladujte v lednici, nebo obvyklým způsobem zavařte.
- Želé bonbony pro děti nebo ozdoba na moučníky – rozpusťte agar v ovocném džusu a vlijte do forem na led. Tekutinu také můžete nechat ztuhnout v tenké vrstvě a vykrajovat různé tvary.
Složení
Agar agar (Gelidium 100 %). Může obsahovat stopy lepku.Skladování
Na chladném a suchém místě. Chraňte před přímým slunečním světlem a teplem.