Popis
Využití:
- Amarantový kotlík - recept s kukuřicí najdete v časopise Dobroty jaro 2013 na str. 8
- saláty - kukuřice je chutnou součástí salátů
- mexická kuchyně - například v tortille spolu se zeleninou a fazolemi bude kukuřice skvělá
- rizoto - kukuřici uplatníte i v obilninovo-zeleninových pokrmech
Kukuřice je rostlina z čeledi lipnicovité, která může mít až šest metrů. Původně pochází z Jižní Ameriky, kde pěstuje již přes 5000 let. Od místních indiánů se kukuřice spolu s Kolumbem dostala do Evropy. Dnes je kukuřice po pšenici a rýži nejpěstovanější obilninou na světě. V Čechách ji na polích najdeme na jižní Moravě.
Kukuřice se využívá jako krmivo, dále jako surovina na výrobu cukru, oleje a škrobu. Některé druhy se pěstují jako zelenina. V potravinářství se z kukuřice vyrábí lupínky, mouka, krupice nebo kaše. Zvláště v rozvojových zemích je kukuřice cenným zdrojem obživy.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Složení
Cukrová kukuřice v zrnech*, pitná voda, jedlá sůl. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíSkladování
Skladujte v suchu při teplotě 3–30 °C. Po otevření uchovejte v chladničce (3–10 °C) a spotřebujte do 24 hodin.