Pesto na 5 způsobů

Pesto na 5 způsobů

10.05. 2019 | Blog

Pesta mají mnohem víc využití než jen do těstovin. K snídani si je namažte na topinku a poklaďte ztraceným vejcem nebo volským okem. Servírujte je k pečeným bramborám a pečené zelenině. Anebo je použijte jako základ na salátovou zálivku – stačí přidat olej, ocet a med či sirup.

Univerzální postup

  1. Bylinky – bazalka je tradiční, můžete však používat všechny možné druhy bylinek a zeleniny: tymián, kopr, petržel, medvědí česnek, špenát, rukolu, na jaře plané byliny, sušená rajčata
  2. Oříšky a semínka – do pesta tradičně patří piniové oříšky, výborně se však hodí i konopné semínko, slunečnicová semínka, vlašské nebo kešu ořechyTip: když je předem namočíte, bude pesto krémovější (ale sníží se jeho trvanlivost), když je lehce opražíte nasucho na pánvi, bude mít pesto výraznější oříškovou vůni i chuť.
  3. Olej – olivový je klasika, hodí se i řepkový, sezamový, avokádový, konopný, dýňový, nahraďte jimi olivový olej nebo je používejte v kombinaci s ním. Množství oleje si upravte podle toho, na co chcete pesto použít – hustší se hodí na topinku, ochucení polévek, pomazánek, na pizzu; řidší do těstovin, kuskusu, do zálivek na salát.
  4. Parmezán a spol. – v klasické verzi patří do pesta parmezán, pro veganskou variantu rádi místo něj používáme lahůdkové droždí, to dokáže zvýraznit chuť každého pokrmu
  5. Sůl a další suroviny – sůl je nejlepší mořská nebo himálajská, česnek se přidává skoro vždy, chuti pesta často prospěje troška citronové šťávy

JAK PESTO VYROBIT?
Tradičně se pesto připravuje ve hmoždíři – nejdřív utřete všechny suroviny bez oleje, ten přidejte jako poslední. Pro ulehčení můžete použít mixér – všechny suroviny vložte do mixéru a rozmixujte do hladké konzistence.

A JAK SKLADOVAT?
Aby vám pesto déle vydrželo, skladujte ho v dobře vymyté sklenici se šroubovacím uzávěrem a povrch vždy udržujte zalitý cca 1 cm vysokou vrstvou olivového oleje, tak pesto vydrží až 2 týdny.


Bazalkové pesto

svazek čerstvé bazalky (cca 25 g) • 50 g piniových oříšků • 100 ml olivového oleje • 3 lžičky lahůdkového droždí • 1 stroužek česneku • 1 lžička citronové šťávy • 1/2 lžičky soli

Petrželkové pesto

2 hrsti petrželky (50 g) • 30 g kešu ořechů • 20 g konopných semínek • 100 ml olivového oleje • 4 lžíce lahůdkového droždí • 1 stroužek česneku • 1/2 lžičky soli

Koprové pesto

svazek kopru (20 g) • 30 g slunečnicových semínek • 50 ml olivového oleje • 50 ml avokádového oleje • 3 lžičky lahůdkového droždí • 2 lžičky citronové šťávy • 1/2 lžičky soli

Tymiánové pesto

30 g čerstvého tymiánu (bez tuhých stonků) • 30 g kešu ořechů • 10 g konopných semínek • 80 ml olivového oleje • 3 lžičky lahůdkového droždí • 1 stroužek česneku • 1 lžíce citronové šťávy • 1/2 lžičky soli

Špenátové pesto

50 g čerstvého špenátu • 50 g vlašských ořechů • 100 ml olivového oleje (nebo kombinace olivového s olejem z vlašských ořechů) • 1 stroužek česneku • 1 lžíce citronové šťávy • 1/2 lžičky mořské soli

 

Aktuální číslo našich Dobrot

Dobroty 25 – jaro-léto 2019

Okuste dobroty, zdravé recepty a slevy přímo na vašem e-mailu.

Přihlášení

Žádný strach, na e-mail vám pošleme obratem nové heslo.
Pokud vám nepřišlo, zkontrolujte si spamovou schránku.

Chci se přihlásit

Košík

Nákupní košík je prázdný.