Droždí lahůdkové 150 g COUNTRY LIFE

Lahůdkové droždí je výborný pomocník v kuchyni – ochutí a zvýrazní chuť jídla. Jedná se o přirozeně bezlepkovou potravinu připomínající chutí i vůní parmezán. Lahůdkové droždí je deaktivované – nedá se tedy použít na kynutí. Výborně ale dochutí pomazánky, omáčky, rizota, pesta… Více

Hodnocení
Kód produktu 492 006
Skladem

Cena: 72,00 Kč  / 48,00 Kč za 100 g

  • Veganské
  • Ze surovin bez lepku
  • Bez přidaného cukru

Popis, složení a nutriční hodnoty

Popis

Lahůdkové droždí se vyrábí na substrátu bohatém na cukry – může to být třeba melasa. Kvasinky Saccharomyces cerevisiae se nechají několik dnů pomnožit. Potom se směs suší do podoby jemných vloček a při sušení lehce ohřívá na teplotu lehce převyšující 40 °C, aby se droždí deaktivovalo.

Tipy na použití:

  • karbanátky
    přidejte 2 lžíce (nebo více, podle chuti) ke svému oblíbenému receptu
  • drožďová pomazánka
    smíchejte droždí s umixovaným uzeným tofu a trochou olivového oleje, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a sušené nebo čerstvé bylinky
  • vajíčková pomazánka
    orestujte nakrájenou cibuli na 2 lžících olivového oleje, přidejte 3–4 vajíčka a promíchejte, dochuťte 2 lžícemi lahůdkového droždí, solí, pepřem a bylinkami
  • bazalkové pesto
    rozmixujte: 30 g bazalky, 30 g piniových oříšků, 20 g lahůdkového droždí, 80 ml olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 lžíci citronové šťávy a 1 lžičku soli (nebojte se experimentovat a vyzkoušejte různé druhy bylinek a oříšků – třeba hladkolistou petrželku s kešu oříšky)
  • smetanové omáčky
  • rizota
  • saláty
  • dušená zelenina
  • luštěninová jídla
  • na chleba namazaný máslem nebo tvarohem

Někdo droždí vyřazuje z jídelníčku kvůli obsahu glutamátu sodného. Jak to s ním doopravdy je?

  • glutamát se běžně vyskytuje v lidském těle a je mimo jiné důležitý pro správné fungování mozku
  • jde o kyselinu glutamovou, jednu z běžných aminokyselin, kterou najdete ve všech bílkovinách
  • bílkoviny v obilovinách obsahují kolem 40 % kyseliny glutamové
  • pokud je kyselina glutamová vázaná v bílkovině, chuťově se nijak neprojevuje, nemůžeme ji cítit
  • chuťové vjemy vyvolá jen tehdy, když je kyselina glutamová volná, tedy uvolněná z bílkoviny
  • volnou kyselinu glutamovou najdete např.:
    – ve zralých rajčatech
    – ve zrajících potravinách jako je parmezán
    – ve fermentovaných potravinách – tempeh, miso pasta, shoyu, tamari
    – v hydrolyzovaných bílkovinách – např. při přípravě drožďového extraktu, v biobujonech
    – v izolovaném glutamátu – vyrábí se ve formě soli kyseliny glutamové, tedy jako glutamát sodný, vzniká složitými procesy fermentací z kukuřice, řepy apod., jde o bílý prášek využívaný jako intenzivní zvýrazňovač chuti
  • pro organismus není důležité, jestli se do těla dostane kyselina glutamová vázaná v bílkovině nebo volná
  • důležité je nepřijímat izolovaný glutamát (glutamát sodný), který je oddělen od ostatních složek, se kterými se v bílkovinách běžně vyskytuje

PŘIDANÝ GLUTAMÁT SODNÝ JE V BIOPOTRAVINÁCH PŘÍSNĚ ZAKÁZANÝ

Složení

Inaktivované sušené kvasnice. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu.

Skladování

Skladujte na chladném a suchém místě. Chraňte před přímým slunečním světlem.

  • Legislativní zařazení Droždí jedlé - sušené.
  • Země původu Francie

Správnosti a aktuálnosti informací o výrobcích na našich webových stránkách věnujeme nejvyšší péči. Předpisy pro výrobu potravin jsou však neustále aktualizovány, a tak může dojít ke změnám v uváděném složení potravin, obsahu živin či naopak alergenů, dietetických informacích apod. Vždy byste si měli přečíst etiketu na výrobku a nespoléhat se pouze na informace poskytnuté na internetových stránkách.

Tyto informace jsou podávány pouze pro osobní použití a nemohou být jakkoliv reprodukovány bez předchozího souhlasu Country Life, s. r. o. ani bez řádného uvedení zdroje.

Výživové údaje na 100 g

Energetická hodnota 1 370 kJ / 327 kcal
Tuky: 5,0 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 1,7 g
Sacharidy: 9,0 g
z toho cukry: 8,0 g
Vláknina: 27,0 g
Bílkoviny: 49,0 g
Sůl: 0,5 g

Zobrazit víceZobrazit méně

Hodnocení zákazníků

5/5

Hodnotilo 17 uživatelů

  • recenze z heureka.cz 27. 9. 2023

    Je dobré,není co dodat.

  • recenze z heureka.sk 21. 5. 2023

  • recenze z heureka.cz 27. 12. 2022

    droždí používám léta, je skvělé

  • recenze z heureka.cz 10. 12. 2022

  • recenze z heureka.cz 03. 12. 2022

    + Chuťově výborné, vydrží sypké, jime ho každý den

  • recenze z heureka.cz 04. 10. 2021

    dobra kvalita, dobrá chuť, velmi příznivá cena.

  • recenze z heureka.sk 03. 9. 2021

  • recenze z heureka.sk 05. 8. 2021

    je to fajne :)

  • recenze z heureka.cz 14. 4. 2021

    Používám řadu let a jsem velice spokojená.

  • recenze z heureka.cz 09. 2. 2021

    + dobré dochucovadlo

  • Lubomíra Chlumská 15. 9. 2020

    Dobrý den, přesně tak, nelze jej považovat za zdroj B12.

  • Martina M 14. 9. 2020

    Na obale som nenašla túto informáciu, preto predpokladám, že toto droždie nebolo fortifikované a nedá sa používať ako zdroj B12 vitamínu?

  • Helena Míšková – Country Life 10. 7. 2019

    Lahůdkové droždí zakoupíte například na našem e-shopu přímo z téhle stránky :). Nebo ve všech našich prodejnách, v prodejnách biopotravin a zdravé stravy po celé ČR.

  • Hana Patrovská 09. 7. 2019

    kdekoupim lahudkove droždí dekuji

  • Aleš Dědeček 13. 7. 2018

    Vynikající!!!! Do polévek a omáček ke konci vaření, pomazánkám dá jiný rozměr a na chléb s máslem a pepřem trochu přisypeme a je z toho delikatesa. Výborné i do různých karbanátků, nebo posypat celer před obalenim v trojobale apod.. Apod..

  • Šárka Brabencová 30. 12. 2017

    Používám do smetanových i rajčatových omáček - na zahuštění a dodání sýrové chuti nebo jen tak na chleba s máslem. Můžu jedině doporučit! :-)

  • Kamila Zurkova 26. 10. 2017

    Opravdu skvělá záležitost, je tak všestranné :)
    také našim kočkám chutná a pomáhá proti nachlazení

Produkty mohou hodnotit pouze přihlášení uživatelé, prosím přihlaste se.

Všechna hodnocení zákazníků (17)Sbalit všechna hodnocení Přihlásit

Související články

  • Pesto na 5 způsobů

    Pesto na 5 způsobů

    Pesta mají mnohem víc využití než jen do těstovin. K snídani si je namažte na topinku a poklaďte ztraceným vejcem nebo volským okem. Servírujte je k pečeným bramborám a pečené zelenině. Anebo je použijte jako základ na salátovou zálivku – stačí přidat olej, ocet a med či sirup.

    09.06. 2020 | Blog

  • Pomazánky 6× jinak

    Pomazánky 6× jinak

    Na toustový chleba podle našeho videoreceptu, na jakékoli jiné pečivo nebo třeba jako dip k zeleninovým špalíčkům na párty – naše šestice pomazánek se bude hodit při spoustě příležitostí.

    08.03. 2019 | Blog

Bioseriál


Proč vlastně
kupovat
BIO

  • Ekofarmáři - superhrdinové všedního dne

    Co dělají ekofarmáři jinak, aby ochránili půdu, vodu a živé organismy? Proč stojí za to nakupovat biopotraviny? Podívejte se na videa z cyklu Ekofarmáři - superhrdinové všedního dne.

    Celý článek

  • Jak na jedlý balkon ekologickým způsobem

    Pravděpodobně jste stejně jako my toho názoru, že biopotraviny, tedy zemědělská produkce založená na přiroze-ném pěstování rostlin a chovu zvířat bez použití umělých chemických prostředků, je správné řešení pro naše zdraví, pro zdraví půdy a krajiny. Mnoho lidí však nemá žádnou vlastní půdu a jsou tak odkázáni pouze na profesionální pěstitele a producenty biopotravin. Zde jsou naše rady a doporučení, jak si můžete vypěstovat vlastní zeleninu ekologickým způsobem i doma na balkoně nebo za oknem v truhlíku.

    Celý článek

Přihlášení

Tyto stránky jsou chráněny pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Žádný strach, na e-mail vám pošleme obratem nové heslo.
Pokud vám nepřišlo, zkontrolujte si spamovou schránku.

Chci se přihlásit

Košík

Nákupní košík je prázdný.