Droždí lahůdkové se sladem 150 g COUNTRY LIFE

Lahůdkové droždí je výborný pomocník v kuchyni – ochutí a zvýrazní chuť jídla. Chutí i vůní připomíná parmezán. Lahůdkové droždí je deaktivované – nedá se tedy použít na kynutí. Výborně dochutí pomazánky, omáčky, rizota, pesta… Více

Hodnocení
Skladem
Kód produktu 492 005
Trvanlivost 12 měsíců

Cena: 57 Kč  / 38,00 Kč za 100 g 2,21 €  / 1,47 € za 100 g

  • Veganské
  • Bez přidaného cukru

Popis, složení a nutriční hodnoty

Popis

Slad se nejčastěji vyrábí z ječmene, proto je tento druh droždí s lepkem.
V nabídce máme také lahůdkové droždí bez přidaného ječmene.

Lahůdkové droždí se vyrábí na substrátu bohatém na cukry – může to být třeba melasa. Kvasinky Saccharomyces cerevisiae se nechají několik dnů pomnožit. Potom se směs suší do podoby jemných vloček a při sušení lehce ohřívá na teplotu lehce převyšující 40 °C, aby se droždí deaktivovalo.

Tipy na použití:

  • karbanátky
    přidejte 2 lžíce (nebo více, podle chuti) ke svému oblíbenému receptu
  • drožďová pomazánka
    smíchejte droždí s umixovaným uzeným tofu a trochou olivového oleje, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a sušené nebo čerstvé bylinky
  • vajíčková pomazánka
    orestujte nakrájenou cibuli na 2 lžících olivového oleje, přidejte 3–4 vajíčka a promíchejte, dochuťte 2 lžícemi lahůdkového droždí, solí, pepřem a bylinkami
  • bazalkové pesto
    rozmixujte: 30 g bazalky, 30 g piniových oříšků, 20 g lahůdkového droždí, 80 ml olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 lžíci citronové šťávy a 1 lžičku soli (nebojte se experimentovat a vyzkoušejte různé druhy bylinek a oříšků – třeba hladkolistou petrželku s kešu oříšky)
  • smetanové omáčky
  • rizota
  • saláty
  • dušená zelenina
  • luštěninová jídla
  • na chleba namazaný máslem nebo tvarohem

Někdo droždí vyřazuje z jídelníčku kvůli obsahu glutamátu sodného. Jak to s ním doopravdy je?

  • glutamát se běžně vyskytuje v lidském těle a je mimo jiné důležitý pro správné fungování mozku
  • jde o kyselinu glutamovou, jednu z běžných aminokyselin, kterou najdete ve všech bílkovinách
  • bílkoviny v obilovinách obsahují kolem 40 % kyseliny glutamové
  • pokud je kyselina glutamová vázaná v bílkovině, chuťově se nijak neprojevuje, nemůžeme ji cítit
  • chuťové vjemy vyvolá jen tehdy, když je kyselina glutamová volná, tedy uvolněná z bílkoviny
  • volnou kyselinu glutamovou najdete např.:
    – ve zralých rajčatech
    – ve zrajících potravinách jako je parmezán
    – ve fermentovaných potravinách – tempeh, miso pasta, shoyu, tamari
    – v hydrolyzovaných bílkovinách – např. při přípravě drožďového extraktu, v biobujonech
    – v izolovaném glutamátu – vyrábí se ve formě soli kyseliny glutamové, tedy jako glutamát sodný, vzniká složitými procesy fermentací z kukuřice, řepy apod., jde o bílý prášek využívaný jako intenzivní zvýrazňovač chuti
  • pro organismus není důležité, jestli se do těla dostane kyselina glutamová vázaná v bílkovině nebo volná
  • důležité je nepřijímat izolovaný glutamát (glutamát sodný), který je oddělen od ostatních složek, se kterými se v bílkovinách běžně vyskytuje

PŘIDANÝ GLUTAMÁT SODNÝ JE V BIOPOTRAVINÁCH PŘÍSNĚ ZAKÁZANÝ

Složení

Sušené kvasnice, SLADOVÝ výtažek.

Alergeny

Lepek

Skladování

Skladujte při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

  • Legislativní zařazení Droždí jedlé - sušené.
  • Počet kusů v kartonu 30 ks
  • Země původu Francie

Správnosti a aktuálnosti informací o výrobcích na našich webových stránkách věnujeme nejvyšší péči. Předpisy pro výrobu potravin jsou však neustále aktualizovány, a tak může dojít ke změnám v uváděném složení potravin, obsahu živin či naopak alergenů, dietetických informacích apod. Vždy byste si měli přečíst etiketu na výrobku a nespoléhat se pouze na informace poskytnuté na internetových stránkách.

Tyto informace jsou podávány pouze pro osobní použití a nemohou být jakkoliv reprodukovány bez předchozího souhlasu Country Life, s. r. o. ani bez řádného uvedení zdroje.

Výživové údaje na 100 g

Energetická hodnota 1 345 kJ / 320 kcal
Tuky: 4,8 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 1,6 g
Sacharidy: 9,0 g
z toho cukry: 9,0 g
Vláknina: 27,0 g
Bílkoviny: 47,0 g
Sůl: 0,5 g

Zobrazit víceZobrazit méně

Hodnocení zákazníků

5/5

Hodnotili 2 uživatelé

  • Lubomíra Chlumská – Country Life 24. 5. 2017

    To musí i krásně vonět... Děkujeme za tip.

  • Zuzana Kratochvílová 24. 5. 2017

    Droždí doma všichni milujeme. Často si ho dáváme k snídani na opečený chléb z toustovače, na to máslo, které se krásně rozteče a droždí na něm lépe drží. Je to vynikající.

Přidat recenzi

1 2 3 4 5 0 - nejhorší, 5 - nejlepší

Přidat recenziNechci přidat recenzi

Bioseriál


Proč vlastně
kupovat
BIO

  • Vybydlená půda?

    V porovnání s velikostí celé zeměkoule tvoří půda jen velmi tenkou vrstvičku. Nesrovnatelně tenčí než slupka na jablku, je to jen jakási neznatelná blanka. Toto nepatrné nic však má pro nás životně důležitý význam. Bez půdy bychom neměli jak získávat jídlo, a tedy bychom nebyli. „Společnost, která ničí půdu, ničí sama sebe,“ jsou slova přisuzovaná Franklinu D. Rooseveltovi a význam půdy výstižně popisují. Jak je na tom ta naše společnost? Ničí, nebo kultivuje? A co to vlastně znamená udržitelně hospodařit?

    Celý článek

Přihlášení

Žádný strach, na e-mail vám pošleme obratem nové heslo.
Pokud vám nepřišlo, zkontrolujte si spamovou schránku.

Chci se přihlásit

Košík

Nákupní košík je prázdný.